Logo
Print this page

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Foče

, Published in BiH Featured

Optuženi Radovan Paprica (1953. godište) i Slavko Ognjenović (1965. godište) terete se za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče 1992. godine, saopšteno je u četvrtak iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodaje se da je optužnicu protiv Paprice, zvanog "Papro" i Ognjenovića, zvanog "Mačak" podigao tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i širokog i sistematskog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete za ratne zločine koji uključuju silovanje i seksualno zlostavljanje za vrijeme rata, koje je ostavilo teške posljedice na oštećene osobe.

Paprica i Ognjenović, obojica rođeni u Foči, terete se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, zaključili su iz Tužilaštva BiH.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB