Logo
Print this page

Sarajevo: Stotine zdravstvenih radnika na protestu ispred Vlade KS

, Published in BiH
Sarajevo: Stotine zdravstvenih radnika na protestu ispred Vlade KS AA

Nekoliko stotina zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo okupilo se u ponedjeljak ispred zgrade kantonalne Vlade kako bi mirnim protestom iskazali nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja novog granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirno okupljanje je organizovano nakon što Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo krajem septembra nisu postigli dogovor o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora koji je u februaru istekao. Zdravstveni radnici takođe zahtijevaju i povećanje satnice te korekciju koeficijenata.

Predsjednik Sindikata prim. dr. Edo Selimić izjavio je da je pola sata prije protesta poslan dopis da niko ne smije napustiti radno mjesto i da je to "teža povreda radne discipline". 

“Na sve moguće načine nas vlast opstruira. Nastavljamo s generalnim štrajkom. Organizujemo svoju vanrednu hitnu skupštinu da članstvo sindikata kaže šta i kako dalje. Štrajk se nastavlja u istom obimu. Žalosno je to nas suprotstavljaju pacijentima, žalosno je to što se sukobljavaju dva sindikata zdravstva, jer ako je igdje izražen timski rad onda je to u zdravstvu”, rekao je Selimić.

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo u štrajku je od 2. septembra, a najavljuju da će obustava rada trajati sve dok vlast ne ispuni njihove uslove.

“Mi smo pokazali dosad u septembru kad smo krenuli u ovu priču da nam je na prvom mjestu pacijent. Masu tih stvari koje smo radili, radili smo mimo ugovora o obimu poslova koje morate raditi za vrijeme štrajka. Da smo radili samo hitne i životno ugrožene i ne bi biše ništa radili”, rekao je Selimić.

Tokom skupa su poručili da je ovo jedan od mnogih protesta kojih će u Sarajevu biti u narednim mjesecima, a najavljen je i generalni štrajk i u ostalim oblastima. 

Protest je počeo u 12 sati i trajaće do 14. Iz Sindikata ne očekuju da će im se iko iz Vlade Kantona Sarajevo obratiti. 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB