Logo
Print this page

U Sarajevu održan dvosatni protest radnika u zdravstvu (VIDEO)

, Published in BiH Featured

Protest članova Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo održan je ispred zgrade kantonalnih institucija od 12 do 14 sati.

Članovi ovog sindikata traže potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora koji bi omogućio jednake polazne kriterije za obračun plaća u branši jer, kako tvrde, "postoje dva kolektivna ugovora", a neujednačenost je na njihovu štetu. Uvjereni su da novca za uvažavanje njihovih zahtjeva ima, a da su oni uskraćeni i pored toga.

Protestnici su tražili da nadležni, prvenstveno premijer Edin Forto, izađu iz zgrade kantonalnih institucija i obrate se njima, a kad se pronijela vijest da su Forto i ministrica zdravstva Amela Sofić saopćili u međuvremenu da ih pozivaju na razgovor, uzvratili su da ne žele komunikaciju "preko portala“ već hoće zvaničan dopis Sindikatu.

Razilazeći se u dogovoreno vrijeme, sindikalci su za naredni ponedjeljak najavili sindikalnu skupštinu i odlučivanje o daljnjim koracima.

Radnicima u zdravstvu pridružili su se na protestu i sindikalni predstavnici osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Također su izjavili da i oni žele ujednačavanje plaća u branši za iste profile te tražili beneficirani staž za prosvjetare.

Podršku protestnicima su prisustvom izrazili i predstavnici Saveza samostalnih sindikata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik sindikata koji je organizirao protest Edo Selimić novinarima je kazao da su koeficijenti za obračun plaća u zdravstvu "poremećeni“ 2017. godine, zbog čega su uskraćeni radnici koje zastupa ovaj sindikat, medicinske sestre, tehničari i ostali uposlenici među kojima ima i ljekara.

Po njegovim riječima, u februaru ih je na razgovor zvao premijer Forto, ali od tada je sve ostalo samo na "lijepoj priči“ i eskaliralo do toga da radnici traže njihova prava na ulici.

Selimić tvrdi da su članovi ovog sindikata profesionalci koji djeluju radi pacijenata, ali nezadovoljni, čekaju 'razum vlasti'.

Franjo Rener iz Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH rekao je da nije trebalo doći do toga da radnici u zdravstvu moraju protestom tražiti ono što im pripada, kao i da će daljnje njihove korake usloviti (ne)spremnost vlasti da riješe problem.

Protestnici su nosili veliki broj transparenata te između ostalog uzvikivali: "Tražimo dostojanstvene plate“ i „Pozovite nas na nastavak pregovora, nemojte nas više praviti budalama“.

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB