Logo
Print this page

U Bileći klanjana dženaza ubijenom migrantu

, Published in BiH Featured
U Bileći klanjana dženaza ubijenom migrantu Faktor

Na gradskim mezarima u Bileći klanjana je dženaza i obavljen ukop nepoznatom migrantu, kojeg je u subotu navečer hicem iz puške ubio čoban Milorad Čomić iz Bileće.

Dženazu je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća Sadet ef. Bilalić, u prisustvu sedam džematlija.

Efendija Bilalić je kazao da, iako mala, zajednica Bošnjaka u Bileći ispunila je emanet humanosti, a Islamska zajednica je pomogla koliko je mogla.

"Ubistvo nevinog mladića, koji po izgledu nije imao više od 20 godina ne bih komentarisao jer je suviše potresno. Naša obaveza bila je da ga na bolji svijet ispratimo onako kako naša vjera nalaže", kazao je efendija Bilalić.

Dodao je da, nažalost, kod njega nije nađeno ništa na osnovu čega bi ga mogli identifikovati.

"U toku istrage otkriveno je da je sa njim bilo još osoba, koje su vjerovatno još uvijek u BiH, u nekom od migracionih centara. Nastojat ćemo naći nekoga od njih ili nekoga od rodbine i prijatelja kako bi identifikovali merhuma", kazao je efendija Bilalić. 

Efendija Bilalić je podsjetio da je dvije godine Bileća tranzit za migrante i unesrećene ljude koji traže bolju budućnost u nekoj od Evropskih zemalja. Također, dvije godine su prošle kako je gasulhana pored Obradovića džamije u centru Bileće 24 sata otvorena, kako bi se u njoj mogli skloniti od kiše, hladnoće i odmoriti za daleki put.

"Blizu stotine ih je dosad boravilo u gasulhani i mnoge od njih je nahranila i napojila nana Fata Jaganjac. Među njima je bilo i žena i djece. Pomoć ovim ljudima smatramo imperativom svakog humanog bića. Sve religije nas uče da treba pomoći onome ko je u nevolji. Islam je u tome posebno izričit", rekao je efendija Bilalić.

(Faktor)

Image Gallery

{gallery}9300{/gallery}
Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB