Logo
Print this page

Bukvarević: Borački registar dostupan na stranici Ministarstva

, Published in BiH Featured

U skladu sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, 8. oktobra je objavljen Jedinstveni registar boraca na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Potvrdio je to resorni ministar Salko Bukvarević, navodeći da je zbog velikog broja posjeta danas došlo do poteškoća u pristupanju Registru putem linka na oficijelnoj stranici ministarstva.

- Ukupno je 593.597 osoba koje su provele u Oružanim snagama BiH od jednog dana do kompletnog perioda. Dakle, pripadnika Armije RBiH je 382.263, HVO-a 194.815 i pripadnika MUP-a RBiH 19.923 – istakao je Bukvarević.

Podaci na web stranici Ministarstva su onakvi kakve je definisao Zakon o pravima demoblisanih boraca (ime i prezime, datum i godina rođenja, broj dana provedenih u OS BiH i komponenta kojoj je pripadao pripadnik OS).

To su, pojašnjava Bukvarević, podaci koje je Ministarstvo obradilo u prošloj godini, te su stavljeni javnosti na uvid putem Registra. Također, na osnovu Zakona urađen je i Pravilnik o objavi Registra.

- Drugu korak je da se u Registar unesu i podaci – ko je bio u borbenom dijelu Oružanih snaga, a ko je bio u logističkim bazama, pozadinskim jedinicama, namjenskoj industriji, civilnoj zaštiti i slično. Rok za dopunu Registra je šest mjeseci. U Ministarstvu intenzivno radimo na tome, te vjerujemo da ćemo i ovaj rok ispuniti bez nekih većih problema - naveo je Bukvarević.

Podvukao je da borce najviše interesuje upravo taj omjer "borbeni i neborbeni dio" jer žele na osnovu toga pokrenuti određene izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca gdje traže prava za demobilisane branioce koji su bili u direktnim borbama.

Inače, svi podaci u Registru, napomenuo je Bukvarević, podložni su izmjenama i dopunama. Ministarstvo će i dalje izvršavati svoju obaveze da svakodnevno ažurira podatke u boračkom Registru.

http://www.fmbi.gov.ba

Rate this item
(4 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB