Logo
Print this page

BZK 'Preporod' - Nagrada Handkeu iznevjerava i oporuku Alfreda Nobela

, Published in Magazin

Nobelov komitet, odnosno Švedska akademija nauka, učinio je presedan dodjelom nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu. Zato, iako to nije predviđeno Statutom Nobelove fondacije, treba učiniti također presedan i povući nagradu Peteru Handkeu jer se na taj način čuva dignitet i integritet Nobeleove nagrade - rečeno je, između ostalog, na današnjem javnom obraćanju bh. intelektualaca u Bošnjačkoj zajednici kulture "Preporod".

Glas protiv dodjele te nagrade danas su na javnom obraćanju digli predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić, glumica Hasija Borić, profesor Šaćir Filandra te književnik Zlatko Topčić.

Oni su bili složni u ocjeni da estetsko ne može biti odvojeno od etičkog, tj. da se pisac ne može odvojiti od djela. Ocijenjeno je da je Peter Handke negirao i minimizirao ratne zločine počinjene u BiH, naročito nad Bošnjacima, uključujući i zločin počinjen u Srebrenici.

Književnik Zlatko Topčić je podsjetio da je Nobelov komitet i ranije imao kontraverzne odluke o dobitnicima nagrada.

- Mislim da je na primjeru ovog laureata zaista dodirnuto dno. Teško mi je zamisliti da može padati niže - rekao je Topčić, osvrnuvši se i na na činjenicu da mu je Handke bio nekad jedan od omiljenih autora čije su ga rečenice "tješile" dok ih je izgovarao kao mantru dok je bio u logoru.

Šaćir Filandra smatra da se na odluku o dodjeli te nagrade mora reagovati, nešto reći.

On je kazao da je Nobelov komitet ovim činom poslao vrlo ružnu poruku svima u Evropi koji su drugi i drugačiji.

Iz BZK "Preporod" poslali su na adresu Švedske akademije i Nobelovog komiteta i pismo u kojem se traži povlačenje Nobelove nagrade Handkeu, uz ocjenu da "nije moguće dodijeliti nagradu piscu zbog njegove jezičke inventivnosti a zaboraviti njegovo ukupno djelo i djelovanje i angažman na strani ratnih zločina i zločinaca".

Kako se navodi u pismu, činom davanja nagrade Handkeu iznevjerena je i oporuka Alfreda Nobela koji je svoju nagradu između ostalog predvidio i kao nagradu koja se kreće u pravcu ideala mira. Stoga, u "Preporodu" pozivaju Švedsku akademiju da učini častan presedan povlačenja nagrade Peteru Handkeu, piscu koji je, kako je ocijenjeno, nikako ne može zaslužiti.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB