Logo
Print this page

Vlada FBiH odbila ponudu Kineza za Aluminij, ostaju Arapi kao jedina opcija

, Published in BiH
Kineska korporacija CMEC, koju je predstavljala izraleska agencija, nudila je preuzimaje kompanije, ali i tražila garancije u vezi s cijenom električne energije, što je predstavljalo nepremostivu prepreku.

U ponudi koja je jučer prezentirana predstavnicima Vlade Federacije BiH, najznačajniji zahtjev bila je cijena struje po 31 euro za narednih pet godina. Kinezi su u tom periodu planirali izgraditi termoelektranu u sklopu samog Aluminija.

Kako Klix.ba saznaje, Vladi FBiH je, poučenoj dosadašnjim iskustvima, svako uslovljavanje po pitanju cijana električne energije neprihvatljivo. Ponuda je odbijena, a članovi kinesko-izraelske delegacije već su napustili našu zemlju. Zanimljivo je da je u odbijanju kineske ponude vrh vlade bio jedinstven, a posebno je izražen bio negativan stav ministrice Jelke Milićević.

Kao rezervna i jedina opcija ostaje ponuda WAQT TRADE LCC iz Dubaija. Arapi ne traže garancije za cijenu struje, već nude kupovinu blokova 3 i 4 Termoelektrane Tuzla, koje bi kasnije reparirali i koristili za proizvodnju električne energije potrebne za poslovanje Aluminija.

Aluminij d.d. Mostar je u svojim bilansima dužan više od 400 miliona KM, a to je bio jedan od razloga isključenja struje i gašenja proizvodnje 10. jula. Kompanija je u nekoliko mjeseci ostala bez oko 500 radnika, a njena budućnost potpuno je neizvjesna.
Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB