Logo
Print this page

Identifikovani posmrtni ostaci žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Lokvice

, Published in BiH Featured

U prostorijama KJKP „Gradska groblja“ Visoko danas su identifikovani posmrtni ostaci žrtava koje su 5. juna ove godine ekshumirane iz masovne grobnice koja je pronađena na lokalitetu Lokvice na Igmanu.

Tada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci 12 žrtava proteklog rata. Radilo se o primarnoj grobnici, a pretpostavljalo se da su na tom lokalitetu sačekani i likvidirani Bošnjaci iz Donjih Hadžića koji su u ljeto 1992. godine pokušali preko Igmana preći na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH.

Nekim žrtvama bile su vezane noge vojnim opasačem. Uz njih su osim odjeće i obuće pronađeni i lični predmeti kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu, nakit. 

Lokacija grobnice inače, otkrivena je zahvaljujući saradnji institucija i razmjeni informacija između Instituta za nestale osobe BiH, Tužilaštva BIH i SIPA-e, a značajan doprinos svojim učešćem dala je i Federalna uprava civilne zaštite. Na tačnu lokaciju ukazalo je više od 30 čahura koje su pronađene na mjestu zločina. 

Nakon ekshumacije izuzeti su koštani uzorci žrtava radi utvrđivanja njihovog identiteta uz pomoć DNK analize. Do sada su u Institut za nestale osobe BiH stigli DNK nalazi za deset ekshumiranih žrtava te su njihove posmrtne ostatke danas i zvanično identifikovali članovi njihovih porodica.

Identifikovani su: Salko (Adem) Beganović, rođen 1949. godine; Fahrija (Ahmed) Hrnjić, rođen 1943. godine; Zahir (Džemail) Karavdić, rođen 1958. godine; Ahmed (Hamid) Lokvančić, rođen 1945. godine; Hasan (Alija) Nuhanović, rođen 1935. godine; Šefik (Avdo) Nuhanović, rođen 1959. godine; Almir (Mustafa) Nuhanović, rođen 1968. godine; Selver (Mušan) Piknjač, rođen 1957. godine; Mirsad (Derviš) Veljković, rođen 1965. godine i Hamdo (Hamid) Hasanović, rođen 1924. godine.

U toku je utvrđivanje identiteta za još dvije žrtve koje su ekshumirane iz ove masovne grobnice pa će njihova identifikacija biti naknadno zakazana.

O mjestu i vremenu ukopa žrtava će odlučiti porodice, saopćeno je iz Insituta za nestale osobe BiH.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB