Logo
Print this page

Predstavnički dom PFBiH usvojio set zakona u vezi notarske djelatnosti

, Published in BiH
Predstavnički dom PFBiH usvojio set zakona u vezi notarske djelatnosti Fena

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici u utorak usvojio je predloženi set zakona koji se vežu za presudu Ustavnog suda a tiču se notarske djelatnosti.

Vlada FBiH želi ispoštovati stav Ustavnog suda Federacije BiH (FBiH) koji je svojevremeno, između ostalog presudio da Zakon o notarima nije u skladu s Ustavom FBiH. Osim izmjena i dopuna Zakona o notarima, poslanici su odobrili i predložene izmjene Zakona o nasljeđivanju u FBiH, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o stvarnim pravima, Zakona o zemljišnim knjigama i Porodičnom zakonu.

"Klub poslanika Koalicije predvođene HDZ-om BiH podržava izmjene Zakona o notarima i drugih pet zakona koji se vežu u smislu neustavnosti Zakona o notarima, koji je proglašen 2015. godine. Ustavni sud je proglasio pet zakona neustavnim 2018. godine, da bi 2019. godine u petom mjesecu ostavio rok Parlamentu FBiH da usaglasi te zakone s presudom Ustavnog suda što je danas Predstavnički dom i učinio", izjavio je Feni dopredsjedavajući Predstavničkog doma i poslanik navedenog Kluba Mladen Bošković.

Također, poslanički klub Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH glasao je "za" navedeni set zakona smatrajući da je suvišno o predloženim rješenjima raspravljati budući da se tiču samo usklađivanja s presudom Ustavnog suda.

"Iz više razloga smo za izmjene i dopune Zakona o notarima jer konkretno Bihać sa oko 50.000 stanovnika ima dva notara, te se ponekad nalazimo u situaciju da jedno od njih nije tu. Također, smatramo da su ovim Zakonom notari držali monopol u svim gradovima u Federaciji, a sa novim zakonom poboljšat će se rad građana u FBiH koji trebaju notarske usluge",  istakla je za Fenu šefica Kluba SBB-a BiH Azra Hadžić-Bećirspahić.

Poslanik Kluba SDA Miralem Galijašević mišljenja je da u ionako neriješenom sistemu navedena izmjena donosi "zbrku" jer predviđa da "svi oni koji su sposobni mogu sačiniti ugovor koji treba da ide na ovjeru do notara".

Na taj način se, kako kaže, stranke dva puta moraju pojaviti pred notarom "ili da izaberu notara kao obrađivača ili da budu kod notara zbog ovjere".

"Mislim da to nije dobro rješenje i treba tražiti neko praktičnije", naglašava Galijašević.

U ime samostalnih poslanika Dženana Hodžić istakla je da su oni uložili amandmane koji se temelje na usklađivanju odredaba Zakona o notarima u skladu sa presudom Ustavnog suda FBiH.

"Međutim, u Prijedlogu sporan je postupak solemnizacije. Samo na drugi način mi opet podržavamo da notar može kao fizičko lice da napravi ugovor, ali taj isti ugovor da bi bio pravno valjan ponovo mora proći provjeru notara i ovjeravanje. To je iziskivanje dodatnog troška građanima i nije u skladu sa njihovom slobodom izbora", dodala je zamjenica šefa Kluba samostalnih poslanika Hodžić.

Pojam solemnizacije koji se kao postupak uvodi u predložene izmjene i dopune Zakona o notarima, nalaže da građani, iako dobivaju izbor da njihov pravni akt (ugovor, rješenje i sl.) obradi advokat ili drugi stručnjak odgovarajuće pravne kvalifikacije, što mogu biti i oni sami, ipak moraju otići i kod notara da bi on potvrdio zakonsku ispravnost sačinjenog rješenja.

U to spadaju pravni poslovi o reguliranju imovinskih odnosa između bračnih drugova, kao i onih koje žive u izvanbračnoj životnoj zajednici, poslovi čiji je predmet prijenos ili stjecanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nekretninama, zatim kojima se sačinjavaju osnivačka akta godspodarskih društava i utvrđuje njihov statut i svaka njegova promjena.

Dakle, navedene pravne poslove u vidu privatne isprave mogu sačinjavati same stranke u postupku, ali s ciljem zaštite pravne sigurnosti neophodno je da ih solemnizira notar po postupku koji je detaljno propisan u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Nakon razmatranja navedenog seta zakona Vlada Federacije BiH prihvatila je amandmane poslaničkog Kluba Demokratske fronte-Građanskog saveza, koji postaju sastavni dio Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima. Također, prihvaćeni su amandmani ovog Kluba koji se odnose i na navedenih pet zakona. 

Da bi predložene zakonske izmjene u vezi notarske djelatnosti stupile na snagu potrebno je da ih odobri i Dom naroda Parlamenta FBiH

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB