Logo
Print this page

Salkić-Uebber: Temelj sistemske diskriminacije Bošnjaka ustavna neravnopravnost

, Published in BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upoznao je danas Margret Uebber, novoimenovanu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini sa sveopštom diskriminacijom i problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, s posebnim akcentom na nemogućnost zapošljavanja i probleme u obrazovanju.

-Izvor i temelj sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu je ustavna neravnopravnost - kazao je Salkić.

Formalna, a ne suštinska implementacija odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda, u Ustavu bh. entiteta RS je, kako je naveo, ojačala neravnopravan položaj Bošnjaka i Hrvata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Ovakav Ustav entiteta ne omogućava Bošnjacima da zaštite svoje interese i ostvare osnovna ljudska prava i slobode. Procedura i način donošenja odluka u entitetu prema Ustavu favorizuju jedan - većinski narod. Takvu situaciju vješto koriste predstavnici srpskog naroda, kako bi putem institucija provodili diskriminaciju u zapošljavanju, obrazovanju, ali i u drugim oblicima prilikom pristupa javnim ustanovama i entitetskim institucijama - saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Takvo stanje se mora u budućnosti promijeniti na način da se odluke u zakonodavnim tijelima u oba entiteta donose na isti način, pod identičnim procedurama, ali i da, kako je dodao, izabrani predsjednici i potpredsjednici entiteta imaju iste nadležnosti u oba entiteta.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB