Logo
Print this page

Zajedničkim snagama ka izgradnji brze ceste kroz Sarajevo

, Published in BiH

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan prvi sastanak o izgradnji gradskog autoputa (brze ceste) do priključenja s Prvom transferzalom i mogućnosti optimizacije željezničke infrastrukture na području Kantona Sarajevo.

Domaćin sastanka je bio federalni premijer Fadil Novalić, a prisustvovali su ministri saobraćaja i finansija KS, Adnan Šteta i Amel Kovačević, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, predstavnici odbora za promet i komunikacije i za prostorno uređenje, stambenu i komunalnu politiku, ekologiju i turizam Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zatim Grada Sarajeva i Općine Novo Sarajevo, kao i direktori JP Željeznice FBiH Enis Džafić, JP Cesta FBiH Ljubo Pravdić, Direkcije za puteve KS Selmir Kovač i izvršni direktor JP Autocesta FBiH Adem Zolj.

O ovom, za građane Sarajeva veoma bitnom rješenju, razgovarano je otvoreno, a učesnici su istakli da su svi iz svojih nadležnosti spremni učestvovati u ovom projektu.

- Ovo je pitanje svih nas zajedno. Federacija BiH je spremna učestvovati otvorenim pristupom za dobro svih. Svi smo veoma svjesni problema saobraćaja u Kantonu Sarajevo, neprestanih zastoja, zagađenja i povećanog broja automobila. Odavno postoje rješenja za sarajevski autoput, a sad smo tu da vidimo i zajedno razgovaramo koje je najbolje i najeftinije rješenje kako bismo došli do toga da građani za tri do četiri godine vide neke konkretne rezultate – kazao je premijer Novalić.

Razgovarano je i o trasi buduće saobraćajnice, problemu eksproprijacije, izrade neophodnih planova, određivanju nosilaca aktivnosti. Dogovoreno je formiranje radne grupe i da sljedeće sedmice novi sastanak organizuje Kanton Sarajevo. Tada bi trebalo doći do konceptualnog rješenja i planova za naredne aktivnosti. Istaknuto je da je dobra stvar što se ova saobraćajnica može graditi u nekoliko faza.

Predstavnici općina kroz čije teritorije bi trebala prolaziti planirana brza cesta su naglasili da bi određena pitanja, vezana za njihovu nadležnost, trebala biti što prije definisana kako bi općinske vlasti pokrenule aktivnosti vezane za to. Grad Sarajevo je također spreman uraditi sve iz svog domena počev od regulacionih planova, a iz Željeznica FBiH je poručeno da se neće protiviti eventualnom suženju njihovog koridora na određenim dionicama.

- Ovo trebamo rješavati samo zajedničkim snagama, hrabro i odlučnije i mi smo potpuno na raspolaganju u oblastima gdje možemo pomoći, samo treba odrediti nositelja aktivnosti. Dajemo punu podršku i svi ovdje mislimo da treba što prije početi s aktivnostima - kazao je ministar Šteta.

Ministar Kovačević je potvrdio da je KS na raspolaganju za zajednički rad na projektima konstatujući da bi realizacija trebala biti na što jeftiniji način pomoću modernih tehnologija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB