Logo
Print this page

Potpisan ugovor: Počinje gradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica

, Published in BiH
Potpisan ugovor: Počinje gradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica Radio Sarajevo

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Adnan Šteta i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza gradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica.

Potpisivanje Sporazuma je uslijedilo nakon što je Vlada KS sredinom oktobra dala saglasnost za gradnju pruge. Kako je navedeno iz Vlade, gradnja će koštati 46 miliona maraka. Projekat je u skladu sa Strategijom razvoja KS do 2020. godine i uvršten je u Nacrt programa javnih investicija u KS od 2020. godine.

Načelnik Memić je na konferenciji podsjetio da Općina intenzivno radi na ovom projektu već godinama. Kako je kazao, "san stanovnika Hrasnice je bio 40 godina da putuju tramvajem".

Tvrdi da je urađeno dosta posla te smatra da će projekt postaknuti razvoj industrije u ovom dijelu Kantona Sarajeva. Očekuje da će on, kako je kazao, probuditi Hrasnicu.

"Današnji dan je praznik za Ilidžu i nadam se i za Kanton Sarajevo", dodao je Memić.

Nada se da će tramvajska mreža proširiti prema naselju Nedžarići. Prema njegovim riječima, ne bi mu smetalo da se garaža za tramvaje premjesti u industrijsku zonu FAMOS.

Ministar Šteta je, kako je naveo, jako ponosan na ovaj projekt. Ocijenio ga je kao projektom od visokog interesa za građane Kantona Sarajevo.

Tvrdi da će to biti najmodernija infrastruktura u glavnom gradu Bosne i Hercegovine te je mišljenja da je teško reći kada će pruga biti napravljena, ali da će se početi graditi sljedeće godine.

Na pitanje novinara portala Radiosarajevo.ba kako će se riješiti prometovanje tramvaja kroz veći broj kružnih tokova i da li će prometovati tramvaji preduzeća GRAS, Šteta je odgovorio da će pitanje kretanje tramvaja biti adekvatno riješeno i da će šinska vozila GRAS-a prometovati bez problema. 

 
Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB