Logo
Print this page

Sarajevo: Odata počast učiteljici Fatimi Gunić i njenim učenicima

, Published in BiH
U znak sjećanja na ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđu Salkića danas jer na Alipašinom Polju u Sarajevu položeno cvijeće na spomen-obilježje. 
 Povodom 26. godišnjice njihove pogibije Osnovna škola "Fatima Gunić" organizirala je trodnodnevne aktivnosti u okviru manifestacije „Dani sjećanja“.

Učenici ove škole na čelu sa direktorom Hajrudinom Ćuprijom i ostalim uposlenicima danas su  uz prisustvo porodica ubijenih, brojnih delegacija i ostalih sugrađana na Trgu ZAVNOBiH-a i ovaj put na dostojanstven način odali počast onima kojima su obećali da će ih otrgnuti od zaborava i svoj zavjet i dalje ispunjavaju.

Prethodnih dana, sve novogradske škole odazvale su se 7. memorijalnom turniru koji je organizovan za dječake u fudbalu i odbojci za djevojčice. Prvo mjesto  u fudbalu osvojila je ekipa Osnovne škole „Sokolje“, drugo mjesto pripalo je ekipi Osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“ i treće mjesto je ekipa Osnovne škole „Meša Selimović“, a u odbojci prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Osman Nakaš“, druga je ekipa Osnovne škole „Behaudin Selmanović“ i treće mjesto je ekipa Osnovne škole „Sokolje“, saopšteno je iz Osnovne škola "Fatima Gunić".

Dan kada je sa svojim učenicima ubijena učiteljica Fatima Gunić

09. novembra 1993. godine zločinačke granate iz Nedžarića pogodile su improvizovanu osnovnu školu na Alipašinom polju, u B-fazi, na Trgu ZAVNOBIH-a br. 18. u Sarajevu.

Taj dan nastavu je držala učiteljica Fatima Gunić, rođena 03. novembra 1948. godine u Prijedoru. Oko 14:00 sati granata je pogodila ulaz učionice u kojoj se nastava odvijala. Ubijena je učiteljica Fatima Gunić, kao i učenici njenog III-4 razreda Adis Mujala (1984) i Vedad Mujkanović (1984), a smrtno je nastradao i Feđa Salkić (1987) iz I-3 razreda koji je stajao čekajući nastavu.

U tom strašnom masakru ranjeno je 23 učenika koji su hospitalizovani u obližnjoj ambulanti, a naknadno su prevoženi do bolnica.

(BIR/FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB