Logo
Print this page

Iz Potočara za Vukovar krenulo oko 20 učesnika Marša mira

, Published in BiH Featured

Kolona od oko 20 učesnika danas je krenula iz Memorijalnog centra Potočari za Vukovar kako bi odali počast žrtvama Vukovara, žrtvama genocida u Srebrenice te ostalim nevino stradalim žrtvama, s porukom da se zločini više nikada, nigdje i nikome ne ponove.

Marš mira Srebrenica – Vukovar organizirala je treći put Organizacija demobilisanih boraca Armije RBiH općine Srebrenica, u saradnji s Udruženjem Drina Srebrenica.

Ideja za ovaj marš proistekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice, s obzirom na činjenicu da već nekoliko godina, u obilježavanju godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice učestvuju građani Vukovara i drugih gradova iz Republike Hrvatske.

Jedan od organizatora ovogodišnjeg Marša mira od Srebrenice do Vukovara Zulfo Salihović rekao je da će učesnici tokom sedam dana preći put duži od 340 kilometara.

- Marš mira od Srebrenice do Vukovara je sastavni dio u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'SZ UN-a' Srebrenica. Cilj je odavanje počasti žrtvama Vukovara, žrtvama genocida u Srebrenici i svim nevinim žrtvama – kaže Salihović.

Jedan od učesnika marša Munir Habibović kaže da iz Srebrenice kreće oko 20 učesnika, s tim da će se neki učesnici još priključiti u drugim gradovima.

- Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti. Imamo učesnike iz Srebrenice, Bratunca, Sarajeva, Gradačca, Teočaka, Srebrenika i drugih mjesta – rekao je Habibović.

Srebreničanin Almedin Bećirović, koji danas živi u Holandiji, kaže da prvi put učestvuje u maršu mira Srebrenica – Vukovar.

- Moj put iz Srebrenice u julu 1995. godine je trajao 47 dana do Kladnja, mjesta mog ponovnog rođenja. Želja mi je odati počast žrtvama Vukovara, ali i u drugim mjestima. Učestvovao sam više puta u Maršu mira Nezuk – Srebrenica, ali je prvi put da idem u Vukovar – rekao je Bećirović.

Učesnike Marša mira Srebrenica – Vukovar nakon odavanja počasti žrtvama genocida iz Memorijalnog centra Potočari ispratile su majke Srebrenice, kao i predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti.

Dolazak učesnika u Vukovar planiran je za ponedjeljak, 18. novembra.

Planirana ruta pješačenja je: Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšici-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Šamac-Slavonski Šamac – Cerna- Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar–Vukovar, a očekuje se oko 30 učesnika.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB