Logo
Print this page

UN: Ne ograničavati slobodu kretanja migrantima, odrediti novu adekvatnu lokaciju za smještaj

, Published in BiH Featured

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (UNuBiH) apeliraju na vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK) da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata i tražilaca azila, a od državnih vlasti traže da odmah odrede novu adekvatnu lokaciju za prihvat i smještaj migranata.

UN u BiH u saopćenju za javnost podsjeća da je Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migracijskom situacijom na području USK 13. novembra donijela zaključke o uvođenju blokade dva prihvatna centra - Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši.

Ovim mjerama, migrantima i azilantima, uključujući djecu bez pratnje, zabraniti će se ulazak i izlazak iz ta dva centra, osim u slučaju pokušaja prelaska hrvatske granice.

"UN u BiH u potpunosti prepoznaje nesrazmjerni teret koji imaju vlasti USK i lokalne zajednice pogođene velikim brojem migranata i azilanata bez odgovarajućih sredstava ili rješenja", navodi se u saopćenju, uz napomenu da su dva spomenuta centra uspostavljena u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH i da ih je Vijeće ministara BiH prepoznalo kao službene privremene prihvatne centre [Službene novine BiH 28/19, VM 46/19, 11. marta 2019.] i da, do daljnjeg, ta odluka ostaje na snazi.

Kako se nadalje navodi, prema bosanskohercegovačkom zakonu o azilu (2016), osobe koje su izrazile namjeru podnijeti zahtjev za azil u Bosni i Hercegovini imaju zakonsko pravo boraviti u zemlji, što im obezbjeđuje potpunu slobodu kretanja, pa stoga nema osnova, prema važećim zakonima BiH, za ograničavanje njihove slobode kretanja.

"Pravo na slobodu kretanja je također utvrđeno međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i izbjeglicama koje se primjenjuje u BiH. Migranti i azilanti imaju pravo na potpuno uživanje tih prava bez ograničenja. Ograničenje slobode kretanja migranata i tražitelja azila se mora temeljiti na pojedinačnoj procjeni, a ne na kolektivni način kako navedena mjera podrazumijeva. Efekti onemogućavanja kretanja i držanja migranata i azilanata u zatvorenom prostoru, kao što je viđeno tokom ranije izvršenih sličnih mjera u privremenom prihvatnom centru Bira, uključuju akutni stres, anksioznost, strah i povećanje tenzija koje mogu eskalirati u nasilno ponašanje", navodi se.

U tom kontekstu, UN u BiH zahtijeva od vlasti da ne provode Odluku o ograničavanju slobode kretanja migranata i azilanata u USK.

"Nadalje, prema riječima ministra unutrašnjih poslova USK, sve dok ne bude osnovan novi prihvatni centar izvan USK, kamp Vučjak ostaje jedina lokacija na kojoj će biti smješteni migranti i azilanti pronađeni u USK", navode iz UN u BiH.

UN u BiH ponovo naglašava ozbiljnu zabrinutost zbog nehumanih i uvjeta koji se rapidno pogrošavaju na lokaciji Vučjak, koje je istaknuo UN specijalni izvjestitelj za ljudska prava migranata Felipe González Morales, u svojoj izjavi na kraju posjete 1. oktobra 2019. u ranije istaknutih u Zajedničkom saopćenju UNCT-a od 14. juna 2019. i ponovno 16. okrobra 2019. godine.

"Povećani broj migranata i azilanata koji spavaju vani u neprihvatljivim i nehumanim uvjetima dodatno će povećati pritisak na lokalne zajednice i može dovesti do većeg osjećaja nesigurnosti u lokalnim zajednicama jer će osobe kojima je uskraćen pristup smještaju i humanitarnoj pomoći vjerojatno pribjeći negativnim mehanizmima suočavanja", ističe se u saopćenju.

UN u BiH i dalje zahtijeva od državnih vlasti da odmah identificiraju i stave na raspolaganje nove lokacije, po mogućnosti izvan Unsko-sanskog kantona, te ponavlja svoje opredjeljenje za podršku vlastima u uspostavljanju novih smještajnih mjesta.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB