Logo
Print this page

Ko tuče migrante ne može ući u Schengen

, Published in BiH Featured

Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta održanoj u Bruxellesu, zastupnici su, pored ostalog, raspravljali o migrantskoj krizi u BiH, sa posebnim akcentom na Bihać i USK, gdje je situacija izuzetno teška. Tokom vrlo žustre rasprave najviše kritika upućeno je na račun Hrvatske zbog, kako se čulo, nehumanog postupanja hrvatskih graničara prema migrantima. Posebno oštar u svom obraćanju bio je Nijemac Dietmar Köster, koji je govorio u ime kluba socijaldemokrata. On je nakon izlaganja dobio aplauz prisutnih, a kazao je “kako Hrvatskoj nije mjesto u EU, jer ne poštuje ljudska prava”.

Metalne šipke

- Kada pokušaju prijeći granicu, onda ih hrvatska policija nasilno vraća natrag te maltretira. Hrvatska treba konačno prestati s kršenjem međunarodnog prava. EU treba prisiliti Hrvatsku da prestane s nasilnim ponašanjem. Hrvatska može postati dio Schengena tek onda kad prekine s tim “push backovima” koji su nezakoniti, naglasio je Köster.

Uzvratili su mu HDZ-ovi europarlamentarci Karlo Ressler i Tomislav Sokol, koji su branili Hrvatsku replicirajući skoro svakom govorniku.

- Zašto širite lažne informacije? Nikakvih dokaza nema, samo prijave kojekakvih nevladinih udruga. To su sve dezinformacije, to je “fake news”! Hrvatska postupa sukladno europskim propisima, pa bih molio da se priče o “push backovima” ne ponavljaju ovdje u Europskom parlamentu, jer jednostavno nisu istinite, rekao je Sokol replicirajući italijanskom socijaldemokrati Pietru Bartolu.

Austrijska socijaldemokratkinja Bettina Vollath naglasila je da odgovornost za krizu u izbjegličkim kampovima poput lokaliteta Vučjak nije na vlastima BiH. Pojedini zastupnici su, pak, išli i dalje kazavši da “hrvatski policajci prebijaju migrante metalnim šipkama”.

- Nažalost, ova rasprava nije pretjerano ozbiljna. Temeljite svoje navode na neprovjerenim izvješćima raznih udruga koje ne predstavljaju nikoga, nisu nadležna tijela i nemaju legitimitet. Humanitarni pristup da, zaštita ljudskih prava da, ali isto tako i stop nelegalnim migracijama! Štitimo europsku granicu i štitimo europsko pravo, rekao je Sokol.

Hrvatska zastupnica Željana Zovko pozvala je na bolje upravljanje granicama i ojačavanje specijalnih jedinica za istraživanje trgovine ljudima s ciljem učinkovite borbe protiv krijumčara.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos upozorio je bh. vlasti na predstojeću humanitarnu krizu ove zime zbog veoma loših uslova u kojima borave migranti u prepunim kampovima. Pozvao je na zatvaranje kampa Vučjak. Avramopulos je rekao da se za oko 8.000 migranata mora osigurati adekvatan smještaj “da bi se spriječila velika humanitarna kriza tokom predstojeće zime”. Naglasio je da je EU dala BiH pomoć od preko 36 miliona eura, ali da su uslovi u Vučjaku toliko loši da “nikakva finansijska podrška od EU ne može i neće biti upućena za tu lokaciju”.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je jučer da su obavljeni razgovori sa predstavnicima Vlade FBiH.

- Dobili smo dva objekta, jedan u Tuzlanskom, a jedan u Sarajevskom kantonu. Riječ je o kasarni u Blažuju i kasarni u TK-u. Čim uđemo u posjed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti. No, fokus mora ostati na zaštiti istočne granice kako bismo kontrolisali ilegalni priliv migranata. Mi ćemo ponovo poslati integrirani dokument Predsjedništvu BiH i očekujemo da će on naići na podršku, što bi nam pomoglo u kontroli ilegalnih migracija, kaže Zvizdić.

Uprkos protivnim stavovima, kamp Vučjak i dalje postoji. I gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji se izjasnio da je protiv zatvaranja Bire i uskraćivanja smještaja migrantima pred zimu, ipak se založio da Vučjak postoji, sve dok se ne otvore dodatni kapaciteti van kantona kako bi ostatak BiH prihvatio dio migranata. Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u USK-u još jednom je potvrdila stav o neophodnosti zatvaranja Bire i Mirala, te je naglašeno kako će policija od 15. novembra u potpunosti ograničiti slobodu kretanja svim korisnicima usluga ovih centara.

- Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nedavno je rekao da je zatvaranje Bire i Mirala nemoguće. Međutim, mi nemamo nikakvih informacija o eventualnom produženju ili prekidu ugovora za korištenje tih prostora. Ugovori ističu 15. novembra i stav Operativne grupe o ovom pitanju je jasan. Zbog kontrole i nadzora sigurnosne i zdravstvene situacije, odlučili smo se na ograničavanje kretanja svih migranata, kazao je ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić.

Dodao je da je Operativna grupa prinuđena na ovaj potez, prvenstveno zbog zaštite građana Bihaća i Velike Kladuše, te njihove imovine.

- Policija će migrantima iz Bire i Mirala ograničiti kretanje, a kampove će moći napustiti samo oni koji izraze želju za odlaskom iz kantona. Ne možemo više tolerisati lažna obećanja o rasterećivanju ovog dijela BiH, jer je MUP USK-a ove godine ovdje evidentirao oko 43.000 migranata, naglasio je Kljajić.

Posebna je zabrinutost izražena za zdravstvenu situaciju u kampu na Vučjaku.

Adekvatan smještaj

- Migranti s Vučjaka mogu biti izmješteni samo van USK-a, jer smo mi već na izmaku snaga. Dvije godine sami brinemo o tim ljudima, a sada nas neki zbog Vučjaka smatraju nehumanima. Trudimo se ljudima osigurati sve u okviru naših mogućnosti, od hrane i vode do odvoza smeća. Svi su drugi zabrinuti, a niko ništa ne poduzima. Ko god smatra da se može bolje brinuti za migrante, neka odmah preuzme brigu i obezbijedi adekvatan smještaj kod sebe, naglasila je kantonalna ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović.

Još jednom je ponovljeno da otvaranje novih prihvatnih centara u Krajini ne dolazi u obzir, pogotovo dok se ne riješi pitanje zatvaranja Bire i Mirala, odnosno izmještanja migranata i izbjeglica iz naseljenih gradskih područja Bihaća i Velike Kladuše. Podsjetimo, u BiH je od 2018. do danas registrirano gotovo 50.000 ilegalnih migranata koji balkanskom rutom žele doći do zemalja EU.

(Oslobođenje)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB