Logo
Print this page

Klanjana dženaza žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice Lokvice-Igman

, Published in BiH

Kolektivna dženaza za 12 identifikovanih žrtava ekshumiranih početkom juna ove godine iz masovne grobnice Lokvice-Igman klanjana je danas na lokalnom mezarju Donji Hadžići. 

Dženazu je predvodio zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

Riječ je o civilima koje je u ljeto 1992. godine strijeljala vojska RS-a na Igmanu prilikom pokušaja da pobjegnu na slobodnu teritoriju. O svireposti i brutalnosti njihove likvidacije govore ruke vezane u žicu i noge povezane kaiševima.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović proglasio je 15. novembar Danom žalosti na području Hadžića.

Dženaza je klanjana Almiru (Mustafa) Nuhanoviću, Šefiku (Avdo) Nuhanoviću, Hasanu (Alija) Nuhanoviću, Selveru (Mušan) Piknjaču, Fahriji (Ahmed) Hrnjiću, Ahmedu (Hamid) Lokvančiću, Salki (Adema) Beganoviću, Zahiru (Džemail) Karavdiću, Hamdi (Hamid) Hasanoviću, Mirsadu (Derviš) Veljkoviću, Emiru (Redžo) Bašiću i Sejfudinu (Nazif) Kadriću.

Još se traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića, starosti od 19 do 70 godina, koji se vode kao nestali.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je prisustvovao dženazi, naglasio je da je ovaj dan prije svega bitan za porodice ubijenih Bošnjaka koje su poslije 27 godina traganja konačno pronašle ostatke svojih najdražih u jednoj od više od 700 masovnih grobnica u BiH. 

"To je možda i najbolji odgovor na konstatacije iz Evrope da je BiH tempirana bomba. BiH je u stvari masovna grobnica za desetine hiljada Bošnjaka muslimana koji su ubijeni samo zbog toga što su imali drugu vjeru ili imena u odnosu na zločince. Ključna poruka je da se mora doći do pravde i priznati istina ko je napravio zločine u BiH, a da počinioci moraju prihvatiti odgovornost i za to moraju biti kažnjeni da bi se snažnije moglo ući u procese pomirenja i oprosta", izjavio je Zvizdić.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB