Logo
Print this page

Ispred zgrade Ambasade Švedske mirno okupljanje zbog odluke Nobelovog komiteta

, Published in BiH Featured

Udruženje žrtava i svjedoka genocida danas je ispred zgrade Ambasade Kraljevine Švedske u Sarajevu organiziralo mirno okupljanje zbog odluke Komiteta Švedske kraljevske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu koji je javno opravdavao i podržavao zločince i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Iz Udruženja su najavili da će 10. decembra ove godine u Stokholmu biti održan veliki protestni miting kojeg organizira dijaspora Švedske.

Predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kazala je da će 10. decembra zamoliti Komitet da iduće godine nagradu dodijeli Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Slobodanu Miloševiću, "jer će tako ispuniti želju zločinaca, negatora genocida, onih koji su ga i počinili".

Dodjelu Nobelove nagrade Handkeu tumače kao poruku da u BiH, ali i na Balkanu nije proradila svijest kod ljudi, nema povjerenja među narodima, a kako je kazala, kada nema povjerenja nema ni pomirenja.

Današnjim mirnim protestom pridružili su se i predstavnici Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", a predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović ističe da je podrška drugih institucija, a posebno nevladinih organizacija kojih je u BiH nekoliko stotina, izostala.

- Ovo je borba žrtava i borba prijatelja žrtava koji ukazuju ne samo na ono što se desilo u BiH, već da promocija djela poput Handkea ima loš uticaj na mlade ljude u Evropi i svijetu – kazao je Tahirović.

Na transparentima koje su prosvjednici danas nosili ispisane su brojne poruke, a jedna od njih je "Oni koji vas mogu uvjeriti u apsurde, mogu vas natjerati da počinite zločin", "Negiranje genocida je posljednja faza genocida", "Nagrada Peteru Handkeu je nagrada Slobodanu Miloševiću".

Mirna okupljanja kojim se protestira zbog dodjele nagrade Handkeu bit će nastavljena sve do 10. decembra kada će u Stokholmu biti organiziran veliki mirni protest zbog odluke Nobelovog komiteta.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB