Logo
Print this page

BKC Frankfurt: Islam u otkrićima velikana evropske kulture

, Published in Dijaspora

U urganizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ), u Bošnjačko-kulturnom centru (BKC) Frankfurt održan je seminar “Islam u otkrićima velikana  evropske  kulture", s ciljem bližeg upoznavanje o djelima o islamu, koja su iza sebe ostavile velike ličnosti evropskih nacionalnih literatura i evropske kulture u cjelini kao trajne dragocjenosti kultrnog nasljeđa čovječanstva.

Predavači na seminari su bili dr. Hilmo Neimarlija, dr. Enes Karić, dr. Armina Omerika i mr. Muhamed Jugo.

Iako je seminar održan sredinom radne sedmice, odziv je bio odličan, te je zabilježeno više od stotinu prisutnih.

Muftija za Zapadnu Evropu dr. Osman Kozlić, kao gost večeri, poselamio je skup, podsjetivši na značaj ovakvih tribina.

Predavači su se osvrnuli na činjenjicu da su tokom osamnaestog, devetnaestog i dvadesetog stoljeća pojedini istaknuti evropski pisci i mislioci poduzimali temeljita proučavanja Kur'ana, života Poslanika Muhammeda a.s i povijesti islama, te da je islamsko kulturno nasljeđe za njih bilo izvorište dragocjenih saznanja i inspiracija, a vjerodostojno  vjersko učenje i civilizacijsko postignuće islama razlog njihovih nastojanja da se Evropljani oslobode naslijeđenih krivih viđenja i predrasuda o islamu.

Također, kazano je da su u svojim nalazima i inspiracijama podsticali su objektivna naučna istraživanja islama i naučno utvrđivanje  utjecaja islama na srednjovjekovnu evropsku filozofiju, teologiju i književnost, na pojavu Renesanse i osnivanje prvih visokih škola i univerziteta u Evropi, na nastanak strukovnih udruženja i pravnih instituta, na razvitak evropske industrijske proizvodnje i trgovine širokog dometa.

Ovom prilikom dr. Neimarlija je uručio po jedan primjerak knjige “480 godina postojanja Gazi Husrev-begove medrese” predstavnicima BKC i muftiji Kozliću.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB