Logo
Print this page

U Sarajevu otvoren Šesti sajam stipendija

, Published in Magazin

Šesti sajam stipendija otvoren je danas na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA), u organizaciji Službe za međunarodnu saradnju UNSA.

Stručni saradnik za međunarodnu saradnju UNSA Adnan Rahimić izjavio je da je na sajmu prisutno 25 institucija koje nude stipendije ili neki drugi oblik pomoći za studiranje u Bosni i Hercegovini ili u inostranstvu.

Istakao je da je među izlagačima pet ambasada, nekoliko univerziteta, banaka, studentske asocijacije, te vladine i nevladine organizacije.

Rahimić je rekao da su dosad u okviru programa Erasmus Mundus 381 studenta, nastavnika i saradnika UNSA poslali na partnerske univerzitete u Evropskoj uniji, dok su 261 studenta, nastavnika i saradnika primili iz EU. 

Otvaranju sajma prisustvovala je i ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi koja je navela da svake godine u njenu zemlju dođe oko 280.000 stranih studenata, od čega 25.000 doktoranata, po čemu su prvi u Evropi i treći na svijetu.

Naglasila je da bi voljela da broj studenata iz BiH u Francuskoj bude znatno veći i pojasnila je da strani studenti u Francuskoj imaju isti tretman kao i domaći, a da poznavanje francuskog jezika nije obavezno.

Koordinator projekata Predstavništva njemačke privrede u BiH Sanjin Purgić kazao je da vlada Njemačke finansira odlazak studenata koji imaju najmanje četiri završena semestra na obavljanje prakse u njemačakim kompanijama do šest mjeseci, te da se vrate u BiH i to iskustvo prenesu ovdje.

Sajam je otvoren do 17 sati.

(Fena)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB