Logo
Print this page

BiH je dužna biti na prvoj liniji odbrane pred naletom anti-imigrantskih pokreta

, Published in Dijaspora Featured

Direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Razim Čolić prisustvovao je manifestaciji druženja i javne tribine koje je u Geteborgu, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizirao Savez bosanskohercegovačkih udruženja Integrium.

Cjelodnevni program uključivao je rad s najmlađim, kulturno-umjetničke sadržaje te javnu tribinu o stanju izbjeglih i lica porijeklom iz BiH koja borave u Švedskoj.

Na javnoj tribini su gosti pokušali dati odgovore na brojna pitanja okupljenih, a koji se tiču pripreme Zakona o dijaspori, statusa dijaspore i njenog direktnog uključivanja u društveni i politički život Domovine.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić kazao je da nas Dan nezavisnosti podsjeća na dan kada smo olovkom zaokružili i odlučili se za nezavisnu i suverenu državu, zemlju ravnopravnih naroda i građana.

- Na toj poruci danas tražimo nove prijatelje, saveznike i one koji su spremni da brane naše vrijednosti - kazao je ministar Ramić.

- Pokrenuli smo jedan novi pristup povratku, koji svoje osnove vidi u privlačenju investicija i jačanju privrednih kapaciteta povratničkih zajednica. Na tom putu očekujem pomoć naših ljudi u inostranstvu, posebno od onih koji su prognani i imaju želju vratiti se i uložiti svoj kapital u održive projekte - istakao je.

Napomenuo je da su sa njima u Geteborgu i mladi iz cijele Švedske, sada već druga generacija obrazovanih i vrijednih ljudi, da su oni primjer uspješne integracije u švedsko društvo, i da nisu zaboravili ko su i odakle dolaze.

Istovremeno, dodao je, ne smije biti zaboravljeno "da smo i mi dužni zaštititi njihova prava" te da je "BiH dužna biti na prvoj liniji odbrane pred naletom anti-imigrantskih pokreta i rastom popularnosti ekstremnih politika".

Osim toga, kako je rekao, ne smije biti zaboravljeno ni to da su na njihovoj meti prvenstveno muslimani te da moramo dati svoj doprinos zdravim politikama u Evropi koje se bore protiv diskriminacije.

BIR.ba

Rate this item
(5 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB