Logo
Printaj ovu stranu

Saopćenje islamskih organizacija povodom dešavanja u Islamskom savjetu Norveške

, Objavljeno u Dijaspora Istaknuto

Potpisane organizacije duboko su zabrinute zbog razvoja situacije u Islamskom savjetu Norveške (Islamsk råd Norge - IRN). Smatramo da je važno da IRN bude značajan i vjerodostojan faktor u društvu kada se predstavlja kao glas većine muslimanskih zajednica u Norveškoj. Pošto se situacija u proteklih godinu dana razvijala u negativnom pravcu, zabrinuti smo jer izgleda da IRN zapravo ne ispunjava onu ulogu koju bi ova organizacija trebala imati.

Prema članu §2.3 njegovog statuta, IRN bi trebao biti povezujući činilac i partner u dijalogu, te stvarati uzajamno razumijevanje i poštovanje među muslimanima i nemuslimanima u Norveškoj, kada je u pitanju religija, kultura i moralne vrijednosti.

Čini se da je u proteklih godinu dana IRN ignorirao svoje društvene odgovornosti, i to u doba kada je dijalog bio važniji nego ikada. To je uznemirujući razvoj, i on ne doprinosi dobru norveških Muslimana.

Mi razvoj situacije u IRN-u smatramo veoma ozbiljnim. Dugo je vladala nesigurnost u vezi sa smjerom kojim se kreće IRN, što se evidentno prezentiralo u medijima u više navrata, a situacija se nije popravila. Posljednje zaposlenje (žene sa nikabom) u ovim turbulentnim vremenima je još jedan primjer loše promišljenih odluka.

Podržavamo pravo pojedinca da bira način na koji će se odijevati. Ali mi smo ipak zabrinuti zbog signala koje IRN šalje u turbulentnom vremenu rastuće islamofobije. Jedini koji imaju koristi od ovakvih odluka su mrzitelji muslimana i ekstremni muslimani.

Pojedine organizacije, članice IRN-a, nagovještavaju da se, zbog razvoja situacije u ovom tijelu tokom prošle godine, povlače iz IRN-a. Svoju odluku one opravdavaju činjenicom da ne doživljavaju IRN kao tijelo koje ih predstavlja.

1. Rabita
2. Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat Norway (CJAS)
3. Islamic community of Bosnia-Herzegovina in Norway
4. Islamic Cultural Centre Norway (ICC)
5. Albanian Islamic Cultural Center
6. Islamic Information Bureau

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB