Logo
Print this page

Džemat Halmstad ove godine slavi 20 godina postojanja

, Published in Dijaspora

Bosaski džemat Halmstad u Švedskoj ove godine slavi 20 godina postojanja. Svečanost je obogaćena donatorskom večeri za Vakufski fond na kojem je učestvovalo oko 400 ljudi te sakupljeno više od 100 000 švedskih kruna (oko 19.000 KM). Specijalni gosti programa bili su hfz. Sulejman ef. Bugari i Eldin Huseinbegović.

Predsjednik džemata Halmstad Omer Ćibo je na svečanosti rekao da ono je svakom muslimanu Bošnjaka u Švedskoj najvažnije da prenese emanet vjere na svoju djecu te im ostavi trajni vakuf. „Vaš odaziv iz cijele Švedske nam pomaže da idemo dalje i da napredujemo.“- kazao je Ćibo.

Historijat džemata Halmstad je predstavio Almedin ef. Spahić te je na kraju svog izlaganja imao divne vijesti za prisutne: džemat Halmstad je dobio priliku da kupe vlastiti prostor za džamiju.

Predsjednik IZBUŠ-a Emir Prlja te glavni imam Idriz ef. Karaman su se također obratili prisutnima.

Hfz. Sulejman ef. Bugari je nakon toga ukazao na važnost džemata i zajedništva te naveo hadis u kojem poslanik Muhammed a.s kaže: „Nećete biti pravi vjernici dok vam džamije vaše ne budu ljepše od domova vaših.“

Prisutne je svojim glasom Eldin Huseinbegović oduševio izvedbom dvije ilahije a svečanost je izvođenjem ilahija ukrasio i mektebski hor Zem-zem.

Ceremoniju je završio Hasan ef. Jašarević učenjem Časnog Kur'ana.

Nakon ceremonije prisutnim su imali priliku uživati u zajedničkoj večeri te druženju sa Eldinom Huseinbegovićem.

 

Hatidža Muratović-Huzeirović

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB