Logo
Print this page

Svečanost povodom Dana Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu (AUDIO)

, Published in Magazin

Svečanost povodom Dana Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu kojom će biti obilježena 482. godišnjica te institucije bit će održana danas.

Tim povodom bit će promovisano referentno djelo "Leksikon bošnjačke uleme“, koje je rezultat dugogodišnjeg projekta Biblioteke, u realizaciji autora Ahmeda Mehmedovića. Promotori će biti akademik Rešid Hafizović, prof.dr. Ismet Bušatlić i Ahmed Mehmedović.

Tokom svečanosti će biti dodijeljene zahvalnice institucijama i pojedincima za podršku i pomoć u radu Gazi Husrev-begove biblioteke, a obratit će se i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

- Poučeni dugogodišnjim iskustvom i potražnjom naših domaćih i inostranih korisnika i istraživača za učenjacima i djelima ljudi s naših prostora, proistekla je ideja da se iskoriste svi postojeći resursi Biblioteke i na jednom mjestu prikupe njihova imena. Tako je nastao “Leksikon bošnjačke uleme” koji je objedinio imena, biografije i bibliografije Bošnjaka koji su u svom vremenu i prostoru ostvarili vidljiv naučni, kulturni, vjerski ili bilo koji drugi uspjeh - navodi se u saopštenju iz Gazi Husrev-begove biblioteke.

"Leksikon bošnjačke uleme“ obuhvata biografije bošnjačkih alima, učenjaka od 16. do 21. stoljeća, koji su dali značajan doprinos na polju književnosti, historije, lingvistike, filozofije, prava, matematike i astronomije, zatim nosioce značajnih pozicija u društvu: reisu-l-uleme, muftije, ‎istaknute kadije, muderrise, vakife, kaligrafe, ‎državnike, vojskovođe, vjerske ‎reformatore, prosvjetne radnike, ‎šejhove, kurra-hafize, poznate vaize i istaknute imame.

O promociji i o značaju ovog djela u više detalja za Radio BIR govorila je Šahsena Đulović, saradnica za odnose s javnošću Gazi Husrev-begove biblioteke

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB