Logo
Print this page

Projekt Bošnjaka Pensilvanije: Prezentiran film o suđenju Mladiću

, Published in Dijaspora Featured

Na Dikinson Koledžu (Dickinson College) u gradu Carlisle, Pensilvanija, proteklog vikenda održana je program “Genocid, Justice and Hope“ (“Genocid, pravda i nada“), koji je za cilj imao da kroz prikazivanje dokumentarnog filma visoke projekcije BBC/PBC Frontline-a sa petogodišnjeg suđenja zločincu Ratku Mladiću predstavi javnosti patnju i torture kroz koju su Bošnjaci koji su dospjeli na područje centralne Pensilvanije prošli.

Nekoliko preživjelih žrtava je podijelilo svoje ratne priče koje su dodatno probudile emocije kod svih prisutnih. 

Koledžanski auditorij ‘Anita Tuvin Schlechter’ sa svojim punim kapacitetom od 850 mjesta je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, visokim zvanicama američkog društva, od političkih predstavnika, vjerskih lidera, studenata, učenika srednjih škola, komšija, te Bošnjaka iz više džemata sjeveroistočne obale SAD-a.

Prisutnima je pri ulasku uručen “Cvijet Srebrenice“ simbol koji je upečatljiv danas u svijetu, a čiju je važnost u svom obraćanju objasnio specijalni gost programa muftija za sjevernu Ameriku dr. Sabahudin ef. Ćeman.  

Tokom programa prisutnima su se obratili i organizatori projekta, lokalni imami mr. Džemal ef. Crnkić, imam džemata BiH Islamic Center of PA, i Zinaid ef. Granić, imam džemata Bosniaks Islamic Cultural Center Carlisle.

Crnkić je zahvalio svim gostima ističući važnost razumijevanja prošlosti i potrebe za očuvanjem kulture pamćenja na agresiju i genocid te stalnim kultiviranjem mira i harmonije, dok je Granić naglasio da je ovaj projekat ujedinio srca svih onih koji iskreno žele da saznaju pravu istinu, te da je veoma važno raditi na projektima ovakve vrste, jer su oni najbolji primjer da na jedan planiran način, uz aktivno djelovanje se može predstaviti sve ono što se događalo u ratnim godinama u BiH.

Večer je završena predstavljanjem bosanske kulture i tradicije uz bosanske specijalitete koje su pripremili vrijedne džematlije dva lokalna bosnjačka džemata uz znak zahvale američkom narodu, za toplo prihvaćanje tokom naseljavanja Bošnjaka na ovim prostorima.

Cijeli projekat i program je prošao kroz intezivne pripreme koje su trajale oko šest mjeseci, sa različitim zadacima, sastancima koje su urodile plodom i zajedničkim ciljem.

Jedan od glavnih inicijatora programa je Dermot Groome, tužitelj koji je vodio slucaj Mladića, a današnji profesor na Penn Stejt Univerzitet, odsjek Pravo (Penn State Law School). Profesor Groome je želio da se sazna istina i predstavi narodu jasna slika svega onoga kroz šta je bošnjački narod prošao.

U organizacionom timu su bili uključene sljedeće institucije; Penn State Dickinson Law, Dickinson College, lokalna dva džemata B&H Islamic Cultural Center of Pennsylvania i Bosniaks Islamic Cultural Center Carlisle, Second Presbyterian Church i Army Heritage Center Foundation.

Važnost poznavanja nas samih i upoznavanje komšija koji nisu porijeklom iz Bosne i Hercegovine, jeste naša borba za istinom. Svaki projekat koji promoviše sjećanje na stradanja nedužnih osoba u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata i genocid u Srebrenici je važan, u cilju čuvanja kulture sjećanja.

(icnab.com)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB