Logo
Print this page

Predstavljen program 21. SFF-a: 259 filmova iz 57 zemalja

, Published in Društvo

Sarajevo Film Festival (SFF) je jedan od najvećih i najuticajnijih festivala u Jugoistočnoj Evropi, poručeno je na današnjem predstavljanju programa ovogodišnjeg 21. SFF-a, koji ove godine traje od 14. do 22. augusta.

Istaknuto je da SMS rezervacija ulaznica za ovogodišnji SFF počinje u ponedjeljak, 3. augusta i traje do četvrtka.

Prodaja pojedinačnih ulaznica počinje u srijedu, 5. augusta u 11 sati u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar Sarajevo, Branilaca Sarajeva 24). On-line prodaja ulaznica putem zvanične web stranice www.sff.ba počinje u srijedu, 5. augusta.

Broj ulaznica će biti ograničen odnosno moći će se rezervisati najviše dvije ulaznice za projekcije otvaranja i zatvaranja Festivala i najviše četiri za sve ostale projekcije.

Na ovogodišnjem, 21. SFF-u publika će za razliku od prethodnih godina kada su prikazivane uglavnom socijalne drame, imati priliku uživati u raznolikim žanrovima, od komedija do horora.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra podsjetio je da su prošle godine imali uspješnu SMS i online prodaju ulaznica.

"Veličina ovakvog Festivala, koji ima više od 2.000 akreditovanih ljudi, gotovo 100.000 posjetitelja na svim našim događanjima, neovisno da li su to filmska ili druga događanja Festivala, traži jedan vrhunski sistem", istakao je Purivatra.

- Sedam kina i tri festivalske lokacije -

Prema njegovim riječima, objavljen je raspored projekcija i građani već mogu da odaberu filmove koje će gledati.

"Ovogodišnji program SFF-a, kao što smo i najavljivali, mislim da je najbolje što smo mogli da napravimo ove godine. Selekcija je trajala godinu, možda i više. Imali smo priliku sa deset selektora da posjetimo najveće svjetske festivale, da pogledamo puno filmova, i na regionalnim i na evropskim festivalima i mislim da je izbor filmova, koji su svrstani u 18 programskih cjelina, nešto što predstavlja presjek najboljeg što se dešavalo kako na svjetskoj tako i na regionalnoj filmskoj sceni", naglasio je Purivatra.

Podcrtao je da je "SFF sigurno u ovom trenutku najveći i možda najuticajniji festival u Jugoistočnoj Evropi".

"Zato ovaj broj od 259 filmova iz 57 zemalja odslikava stanje u kinematografiji svijeta, ali sa posebnim fokusom na regiju. Nama je bilo značajno da, pogotovo ove godine, kada je regionalna kinematografija imala ogromne uspjehe već od festivala u Torontu i Veneciji pa sve do Cannesa i sada Lokarna, da radimo na tome da u vrlo oštroj konkurenciji izaberemo najbolje filmove i mislim da smo izabrali", pojasnio je Purivatra.

Mišljenja je da će svi, i gosti ali i gledaoci biti prezadovoljni filmovima koje smo izabrali za ovu godinu.

"Sve će se dešavati u sedam kina i na tri festivalske lokacije. Interes je zaista veliki", istakao je Purivatra.

Govoreći o programu SFF-a Purivatra je istakao da ne može nabrojati sve goste koji će doći na SFF, ali da može istaći one koji se izdvajaju po svom uspjehu ili nekom drugom doprinosu.

"U ovom trenutku kada na, osim tri velika svjetska festivala, Cannes, Venecija i Berlin, gdje dolaze velike svjetske zvijezde, mi činimo sve da obezbijedimo prisustvo istaknutih filmskih i autora, glumaca, producenata. Mislim da je ovogodišnja lista ona na kojoj  bi mogli pozavidjeti svi drugi festivali osim ova tri velika", naglasio je Purivatra.

Kako je kazao, ove godine na Festival stižu dva režisera koji dolaze iz dva kraja svijeta, rođeni iste godine, Brillante Mendoza i Atom Egoyan.

Nagrade "Srce Sarajeva" dodjeljuju se od jubilarnog, 10. Sarajevo Film Festivala. "Srce Sarajeva" se dodjeljuje u svim takmičarskim kategorijama. Također, od 2005. godine dodjeljuje se i počasno "Srce Sarajeva" za pojedince koji su dali doprinos razvoju Sarajevo Film Festivala, ali i regionalnog filma.

Purivatra je kazao da će prvo "Počasno srce Sarajeva" biti dodijeljeno Atomu Egoyanu koje će mu biti uručeno 18. ili 19. augusta, a drugo "Počasno srce Sarajeva" ide Beniciju Del Toru.

Ističe da ove godine imaju novu generaciju regionalnih autora koji dolaze sa nagradama iz Cannasa u bitku za srca Sarajeva. Među ovogodišnjim filmovima je i "Tigrovi" Danisa Tanovića koji će biti prikazan na Open Airu.

"Ponovo su sa nama sigurno i najprepoznatljivija imena bh. filma. Sa nama će biti Danis Tanović koji se vraća filmom 'Tigrovi', premijerno prikazan u Torontu prošle godine, nakon toga ima veliku festivalsku karijeru, a u saradnji sa Danisom, odlučili smo da bh. premijera bude baš u Sarajevu na Open Airu", naglašava Purivatra.

- Na repertoaru brojni filmovi -

Dodaje da se na SFF vraća i Jasmila Žbanić sa filmom "Jedan dan u Sarajevu", dokumentarni film gdje je koristila dosta materijala koji su sami građani Sarajeva snimali uglavnom mobitelima. Nalazi se u takmičarskom programu - dokumentarni film SFF-a.

U takmičarskom dijelu programa u kategoriji igrani film natjecat će se filmovi "Čvor" turskog redatelja Tunca Davuta, bh. ostvarenje "Naša svakodnevnica" redateljice Ines Tanović, rumunski film "Kod tate kući" Andreja Cohna, film "Blago" redatelja Corneliu Porumboiuja, grčki film "Chevalier" redateljice Athine Rachel Tsangari, film koji je nastao u turskoj, francuskoj, njemačkoj i katarskoj koprodukciji, "Mustang" redateljice Deniz Gamze Erguven. Tu je i srbijanski film "Panama" Pavle Vučkovića, "Saulov sin", mađarski film koji je režirao Laszlo Nemes, austrijski film "Supersvijest" redatelja Karla Markovicsa te hrvatsko-srbijansko-slovenski film "Zvizdan" u režiji Dalibora Matanića.

Kada je riječ o kratkom filmu, koji također, ulazi u takmičarski program, ekipa SFF-a nije imala nimalo lak zadatak jer je od oko 350 ostvarenja izabrano deset najboljih koji će biti prikazani na ovogodišnjem SFF-u.

Među deset ostvarenja kratkog filma koja će se prikazati na ovogodišnjem SFF-u nalaze se crnogorski film "Biserna obala" u režiji Dušana Kasalice, bh. film "Kalo" Nermina Hamzagića, rumunski film "Slučajan čin milosrđa" redatelja Andreja Gruzsniczkog, srbijanski film "Sve je više stvari koje dolaze" u režiji Jelene Gavrilović. Prikazat će se i gruzijski film "Otac" Davita Pirtskhalava, film "Prevodilac", turskog redatelja Emre Kayisa, rumunski film "Ramona" Andreja Crețulescua, mađarski film "Ricsi" Gabora Horchera, tursko-francuski film "Utokar" Ziye Demirela te film "Zeus" bugarskog reditelja Pavela Vesnakova.

Zvanične nagrade su kao i prošlih godina ostale iste, a to su: "Srce Sarajeva" za najbolji film, specijalna nagrada žirija, nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu, najbolji kratki film, dvije specijalne plakete te partnerske nagrade koje se dodjeljuju dan prije zvaničnih nagrada.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB