Logo
Print this page

Deseta mektepska akademija: Čuvajmo vrijednosti i ljepotu islama

, Published in Društvo Featured

U prisustvu velikog broja roditelja i džematlija Mostara sinoć (utorak) je ispred mekteba „Vrelo znanja“ u graditeljskom kompleksu Šarića džamija upriličena deseta „Mektepska akadmija“ Medžlisa IZ-e Mostar. Polaznici mostarskih mekteba u lepršavom jednosatnom programu iskazali su svoja osjećanja, vedrine i znanje koje su stekli protekle godine na mektepskoj nastavi.

Učenici su programu učili Kur'an, dove, recitirali poeziju i hadise Muhameda a.s., svojim oduševljenjima i igrokazima afirmirali iskonske islamske vrijednosti kao što su značaj znanja u islamu, ljubav prema roditeljima, prema istini, domovini, rodnom zavičaju, čovječnost itd... Posebno programsko osvježenje bili su nastupi polaznika Dječijeg vrtića „Zemzem“, karate sekcije Medžlisa IZ-e Mostar i modna revija polaznice mekteba Pograđe.

Učenicima, roditeljima i posjetiteljima obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić. „Naši polaznici mekteba su uzdanica i garancije ljepote naše domovine Bosne i Hercegovine. Oni su ponos našeg grada Mostara“, čestitajući učenicima završetak još jedne mektepske godine kazao je ef. Cikotić.

On je ocijenio da je mektepska nastava jedan od misijskih zadataka koje muslimani nasljeđuju od svojih predaka i koji u emanet ostavljaju budućim pokoljenjima. „Dok imamo ovako pametnu, zdravu mladost ne trebamo se bojati za našu budućnost. Naša zadaća mora biti da budemo insani, da budemo dobri ljudi, da činimo dobra djela i da širimo pozitivnu energiju. A gdje bi smo to činili ako ne u mektebu, u džamijama i u džematima koji su druge naše porodice. Na taj način samo jačamo našu zdravu porodicu. Na taj način jačamo i snažnimo Bosnu i Hercegovinu“, rekao je ef. Cikotić.

Primijetivši da su neki učenici u toku programa oko ruke imali zavezane bijele trake u znak solidarnosti sa Bošnjacima Prijedora ef. Cikotić je ocijenio da je to samo dodatni dokaz bošnjačke dobrotu i plemenitosti. „Čuvajmo te vrijednosti, čuvajmo ljepotu islama, ponosno i dostojanstveno ih živimo“, poručio je ef. Cikotić.

U toku programa glavni imam je uručio diplome i zahvalnice učenicima koji su ove godine ostvarili najbolje rezultate na mektepskim takmičenjima.

Nagrade su dodijeljene, za kategoriju učenje Kur'ana za mlađi uzrast: Harunu Ćatiću, Dalal Kafadar, Dželili Arnaut, za kategoriju učenje Kur'ana za stariji uzrast: Hasanu Gološu, Lejli Marić, Hamzi Cikotiću, za kategoriju općeg znanja: Sadžidi Džiho, Ajli Lulić i Amili Tucović. Priznanja za najbolje mektebe dodijeljena su, za treće mjesto, mektebu Opine, za drugo mjesto, mektebu Vrapčići i, za prvo mjesto, mektebu Kočine-Masline.

Na kraju svečanosti polaznici mekteba Opine, svom penzionisanom imamu Seid ef. Maksumiću uz znak zahvalnosti i znak trajne uspomene uručili su prigodne poklone.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB