Logo
Print this page

Brčko: BZK "Preporod" obilježava Dan maternjeg jezika

, Published in Društvo
Grad Brčko Grad Brčko

Povodom obilježavanja 21. februara - Međunarodnog dana maternjeg jezika, BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH raspisao je konkurs za izbor najboljih literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola.

Tema za učenike osnovnih škola je "Ljubi rode svoje milo blago/I čuvaj ga kao čedo drago!", dok će učenici srednjih škola svoje radove slati na temu "Jedna Makova pjesma".

Proglašenje i javno čitanje najboljih radova planirano je za subotu, 25. februara, kada će tri rada u navedenim kategorijama biti novčano nagrađena.

Iz brčanskog BZK "Preporod" podsjećaju da se ove godine navršava 130 godina od objavljivanja riznice narodnih mudrosti "Narodno blago", koju je sakupio i objavio veliki zaljubljenik u duhovno blago Bosne i Hercegovine Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak.

Druga značajna godišnjica za bosanskohercegovačku književnost, koju "Preporod" želi obilježiti je 100-ta godišnjica od rođenja jednog od najznačajnijih bh. književnika Maka Dizdara.

I Mak Dizdar je poput Ljubušaka znao kakvu vrijednost krije duhovno blago jednoga naroda, ali za razliku od Ljubušaka, Dizdar nije samo bilježio blago davno prošlog vremena nego je njime obogatio i vlastito književno stvaralaštvo neprocjenjive vrijednosti, poručuju iz BZK "Preporod" Brčko distrikta BiH.

(Agencije)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB