Logo
Print this page

Akademik Esad Duraković: Hajmo biti avangarda u svojoj sredini

, Published in Društvo

Na redovnoj tribini „Mostarskog kruga“ akademik Esad Duraković sinoć je u Mostaru predstavio je svoju novu knjigu pod naslovom „Kriza muslimanskog svijeta kao kriza subjekta“.

Knjiga je svojevrsni nastavak ranije objavljene knjige„Međumuslimanski ratovi danas: krivo shvaćanje islama“ u kojoj Duraković snagom svog intelektualnog promišljanja nastoji afirmirati izvorna shvatanja kur'anskog teksta o kozmopolitskoj naravi islama. „Knjigu sam napisao inspiriran općom kataklizmo u kojoj se nalazi svijet sa trendom da i dalje srlja, nažalost, prema provaliji. U toj kataklizmi naročito je pogođen muslimanski svijet i to je mene kao intelektualca i kao senzitivna čovjeka ponukalo da knjigu napišem praktično u jednom dahu“, kazao je Duraković.

Istakao je kako se svijet u današnje vrijeme dramatično dehumanizira i birokratizira te stoga svako je na svoj način gdje to može dužan djelovati, bez obzira na rezultate.

Predstavljajući sadržaj knjige Duraković je kazao da trenutna kriza nema samo jedan uzrok već o kompleksnom i složenom procesu u kojem je on iznio svoje viđenje stavri i pojava. „Zapad je, nažalost, zapodjenuo kavgu u muslimanskog svijetu. Vojne eskadrile su uništile čitava društva u Iraku, Siriji Libiji, tamo se sada progone kršćanske zajednice koje su jako dugo živjele skladno u tome društvo. Ne želim da se bavim time zašto je zapad kriv, muslimani imaju strahovito veliki problem. Na nama je da vidimo u čemu je problem da damo odgovore zašto se to događa.“, rekao je Duraković.

Analizirajući aktuelne tokove vjerske misli Duraković je podcrtao da su prve generacije muslimana bile avangarde svoga vremena, u doslovnom smislu mijenjali su lice svijeta, no današnji muslimani njihov primjer interpretiraju i shvataju kao limit sadašnjeg vremena i u tome. „Upravo stoga dobili smo selefizam, vehabizam, tradicionalizam pa se više ne smije ni voziti taksijem, jer se Poslanik nije vozio taksijem. Hajmo mi biti avangarda u svojoj sredini, onako kako su ashabi bili avangarda u svome vremenu. Hajmo mi mijenjati lice svoga svijeta ,u skladu sa Kur'anom, onako kako su ga oni mijenjali, neka nam budu uzor u akciji a ne u riječima koje mi poštujemo, neuzubilah kao dogmu. To treba uraditi“, poručio je Duraković.

Naša južna baština

Više detalja sa promocije knjige akademika Durakovića imat ćete prilike čuti u našoj emisiji Naša južna baština koja je u programu radija BIR u utorak 18.4.2017.g. u 15:30 minuta.


Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB