Logo
Printaj ovu stranu

Đačka džuma namaz u Bihaću

, Objavljeno u Društvo Istaknuto

Medžlis Islamske zajednice Bihać već duži niz godina organizuje džuma-namaz za učenike koji nisu u mogućnosti, zbog školskih obaveza, klanjati džumu u običajenom terminu.

Džuma namaz je je jedan od posebnih obaveza za svakog muslimana koji se obavlja svakog petka u vrijeme podne namaza. S obzirom da se radi o sedmičnom obredoslovlju koje ima višestruke ciljeve koje vjernici ostvaruju dolaskom na džumu-namaz, time je njena obaveza još veća i značajnija.

Povodeći se tim razumijevanjem, Medžlis Islamske zajednice Bihać već duži niz godina organizuje džumu za učenike koji nisu u mogućnosti, zbog školskih obaveza, klanjati džumu u običajenom terminu. Pored učenika i studenata, džumi mogu prisustvovati i oni koji ne spadaju u navedene kategorije, a koji nisu u mogućnosti doći na džumu u vrijeme kada stoji u vaktiji; radnici, putnici i dr.

„Naša je obaveza da nađemo alternativu našim učenicima, studentima i svima onima koji imaju veliku želju za džumom, ali im objektivne okolnosti ne dozvoljavaju da džumu klanjaju u običajenom, po vaktiji određenom, vremenu. Tako će i ostati sve dok za tim bude postojala objektivna potreba!“ – istakao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bihać Mensur ef. Ćehić.

Džuma se klanja svakog petka u 13:40 u staroj Harmanskoj džamiji u Bihaću.

 

ocijeni
(2 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB