Logo
Print this page

Promovisana knjiga hafiza Abdul-Aziza Drkića koji ima sened u kiraetu do Poslanika, a.s.

, Published in Društvo Featured

U punoj dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke upriličena je promocija knjige „Tedžvid, predajni putevi Hafsovog rivajeta“ autora hafiza Abdul-Aziza Drkića, asistenta na Katedri kiraeta Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Moderator programa bila je profesorica dr. Zehra Alispahić, koja je predstavila prisutnima hafize: Mensura Malkića, Dževada Šošića, Kenana Musića te autora Abdul-Aziza kao promotore knjige.

Prema riječima profesorice Alispahić broj hafiza danas u BiH je 381, od čega je 101 žena, a najmlađi hafiz ima 14 godina. Alispahić je podsjetila prisutne na povijest ljubavi Bošnjaka prema Kur'anu, o čemu je govorio i prvi promotor hafiz Malkić.

„Drago mi je da se hafiz pridružuje plejadi autora koji su dali doprinos izučavanju Kur'ana. Knjiga je stručnog karaktera, a autor je neko ko je precizno uronio u tedžvidske discipline i neko ko ima iskustvo rada s učenicima. Nekoliko primjeraka ove knjige poklonili smo učenicima, jer autor na lahak način priatupa objašnjenju tedžvidskih pravila“, kazao je hafiz Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, o knjizi hafiza Abdul-Aziza.

„Po prvi put na svjetlo dana izranja štivo na bosanskom jeziku koje nam predstavlja znanstvenu disciplinu o usklađivanju tedžvidskih varijanti, njen historijat, metodologiju, ciljeve…

Ova značajna publikacija će poslužiti kao važan stručni dodatak postojećim tedžvidskim priručnicima. Usuđujem se kazati da je hafiz Abdul-Aziz u BiH i šire jedan od vodećih stručnjaka u kiraetu. Ne postoji mesela u ovoj oblasti o kojoj hafiz ne može govoriti “, kazao je o djelu Dževad Šošić, šef Katedre kiraeta na FIN-u.

„Želja nam je da se znanja i spoznaje koje je iznio u djelu što prije reflektuju na učenje i poučavanje Časnog Kur'ana. Naš narod njeguje učenje Kur'ana i voli Kur'an, što svjedoči i vaše prisustvo ovdje. Kur'an je Allahova sofra kojoj se prilazi na primjeran način, a ova knjiga je jedan od pristupa, odnosno pokazuje nam kako se pristupa Kur'anu“, istakao je hafiz Kenan Musić. Musić je istakao da je "Abdul-Aziz jedini moj učenik koji je dobio idžazetnamu sa senedom u kiraetu do Poslanika, a.s.", što dodatno govori o kompetentnosti hafiza Abdul-Aziza Drkića.

BIR/Preporod

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB