Logo
Print this page

U Konjicu održana tradicionalna 'Noć duhovnosti'

, Published in Društvo

U povodu obilježavanja najodabranije noći "Lejletu-l-kadr" sinoć je tradicionalno, na platou kraj Konjičke ćuprije, priređena "Noć duhovnosti", u organizaciji Kulturno-umjetničkog udruženja "Sejfullah" Konjic.

Program, za više od tisuću prisutnih gledatelja, je koncipiran uz učenje tradicionalnih ilahija i kasida koje se interpretiraju isključivo glasom-bez instrumentalne pratnje.

U programu su sudjelovali i imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic kao učači Kur'ana, a na zvršnici programa prisutnim vjernicima i sugrađanima obratio se glavni Imam MIZ-e Konjic, Refik ef. Delić, koji je govorio o značaju i vrijednostima noći Lejletu-l-kadr, noći početka objavljivanja Kur'ana.

Scenografiju ispred najljepšeg kamenog mosta u Bosni i Hercegovini ukrasili su ponosni nositelji UNESCO-ovog priznanje Zanat & Rukotvorine iz Konjica.

Na kraju programa proučena je i zajednička dova, a organizator KUU "Sejfullah" Konjic "Noć duhovnosti", nastavlja nizom programskih sadržaja. Uskoro slijedi susret i koncert s američkim ansamblom "Village Harmony", a zatim predstavljanje repertoara Live@Cairo Opera House.

U srpnju i kolovozu planirano je snimanje video spota za novu "Sejfullahovu" numeru "Kad srce salavat donese", autora Elmasa Alića, a premijera je, uz prigodan koncertni sadržaj, planirana za rujan 2018. godine.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB