Logo
Print this page

Na današnji dan otvoren Zemaljski muzej BIH (AUDIO)

, Published in Magazin Featured

04. oktobra 1913. godine otvoren je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Muzej je osnovan još ranije 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa. Samom osnivanju prethodio je dug period u kojem su brojni pojedinci ili grupe intelektualaca ukazivali na potrebe za jednom takvom ustanovom.

Bosna i Hercegovina, kao jedna od još uvijek neistraženih zemalja Balkana, privlačila je radoznalost mnogih naučnika, naročito onih iz Austro-Ugarske, ali i kvazi naučnika, što je već prvih godina okupacije rezultiralo raznošenjem spomenika kulture iz naših krajeva. To je doprinijelo poduzimanju konkretnijih mjera u cilju ostvarivanja dugo prisutne ideje o osnivanju muzeja, što se ogledalo u osnivanju Muzejskog društva nakon čega je 1. februara 1888. godine Zemaljska vlada osnovala Zemaljski muzej za Bosnu i Hercegovinu.

Budući da je prostor u kome je Muzej bio prvobitno smješten uskoro postao suviše skučen i nepogodan, 1908. godine pristupilo se izgradnji novih zgrada. Gradnja je završena 1913. godine, a Muzej otvoren za javnost 4. oktobra iste godine.

U tom, dugo godina jedinom, namjenski izgrađenom muzejskom kompleksu na prostoru bivše Jugoslavije Zemaljski muzej BiH djeluje i danas.

Zemaljski muzej je u toku agresije na BiH 1992-95 godine doživio ogromna razaranja. Prof. dr. Enver Imamović bio je direktor Zemaljskog muzeja upravo tokom agresije na našu zemlju.

Prof. dr. Enver Imamović za RTV BiR:

 

RTV BIR

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB