Logo
Print this page

Izgradnja šehidskog spomen-obilježja u Donjem Vakufu

, Published in Društvo

Povoljne vremenske prilike pogoduju nastavku realizacije projekta izgradnje šehidskog spomen-obilježja, na lokaciji gdje se trenutno nalazi i Partizansko spomen-groblje u Donjem Vakufu.

Kako je kazao načelnik toga grada Huso Sušić, kompletno područje u ovom dijelu općine poprimit će uskoro drugačiji i ljepši izgled.

-Proveli smo svu neophodnu proceduru da bismo izgradili spomen-obilježje, kakvo zaslužuju borci koji su poginuli u odbrani Donjeg Vakufa i Bosne i Hercegovine. Porodice su te koje su odlučile gdje će se ono graditi i kako će izgledati - naglasio je.

Dodao je da se predviđeni radovi privode kraju, te da je vrijednost projekta oko 105.000 KM.

-Veći dio sredstava osiguran je iz budžeta općine Donji Vakuf, a od Kantonalne uprave za borce dobili smo oko 20.000 KM. Ovdje se ne radi samo o izgradnji šehidskog spomen-obilježja, već uređenju cijelog kompleksa koji će, na pravi način, upotpuniti sliku ovog područja - istaknuo je.

Po njegovim riječima, u postavljanje odgovarajuće ograde do sada je uloženo oko 25.000 KM, a radovi na tom planu će se nastaviti i duž magistralnog puta.

-Iza spomenika će se nalaziti zgrada Policijske stanice, tako da će se raditi nova dionica koja će izlaziti na magistralnu cestu. Uredit ćemo parking, ukloniti staro i zasaditi novo drveće, i cvijeće. Na kraju ćemo, nadam se, na nivou cijelog grada pronaći pravo rješenje za naziv ovog parka, u kojem će biti i spomenik šehidima, i partizansko spomen-obilježje - zaključio je načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić.

Nosilac projekta je Organizacija porodica šehida i poginilih boraca općine Donji Vakuf (OPŠPB), a nakon što se završe sve aktivnosti na uređenju spomenutog kompleksa, ranije postavljeno šehidsko spomen-obilježje bit će uklonjeno s mjesta za koje je utvrđeno da nije bilo adekvatno.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB