Logo
Print this page

Susret sa koordinatorima „Mreže mladih“ Islamske zajednice

, Published in Društvo

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta – Odjel za mektebsku nastavu i mlade jučer je u Sarajevu održan radni sastanak sa koordinatorima za rad s mladima na nivou muftijstva i mešihata. Sastanku su prisustvovali direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade dr. Enes-ef. Svraka i predstavnici muftijstava i mešihata Islamske zajednice.

Shodno utvrđenom dnevnom redu razgovaralo se o važnim pitanjima koja se odnose na aktivnosti Mreže mladih i rad s mladima. Nakon otvaranja sastanka, prisutnima se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta mr. Nusret-ef. Abdibegović i istakao značaj organizovanog i institucionalnog pristupa u radu s mladima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u dijaspori na nivou džemata, medžlisa, muftijstva i Rijaseta, pohvalio spremnost i zalaganje koordinatora za rad s mladima, te ih pozvao da daju svoj doprinos razvoju Mreže mladih. Također, direktor je naglasio finansijsku podršku rukovodstva Islamske zajednice aktivnostima Mreže mladih, te važnost odluka Rijaseta i Vijeća muftija iz domena aktivnosti Mreže mladih u Domovini i dijaspori.

Na osnovu informacija koje su se čule tokom sastanka i na osnovu drugih pokazatelja, može se konstatovati da je uspostavljanja Mreže mladih na svim nivoima Islamske zajednice; muftijstvo, medžlis i džemat, uz pojedine izuzetke, te je zaključeno je da se ova procedura završi što prije.

Predstavnici muftijstava su međusobno razmijenili informacije u vezi sa aktivnostima i projektima koje su realizovali tokom 2018. god., te o planovima koji su u pripremi za narednu godinu. Iz pezentovanih izvještaja primjetan je širok spektar realizovanih projekata iz edukativne, socijalno-humanitarne, te društvene, kulturne i sportsko-rekreativne oblasti, među kojima su i projekti utvrđeni na nivou Rijaseta; ''Sedmica čistoće u mom džematu'' i ''Empatija prema starim i iznemoglim osobama''.

Također, tokom razgovora podržan je koncept finansijske podrške rada s mladima putem sredstava koja odobri Rijaset muftijstvima i mešihatima za sufinansiranje projekta Mreže mladih, kako na nivou muftijstva i mešihata tako i medžlisa. Naglašeno je da se finansijska podrške odobrava muftijstvima i mešihatima na osnovu dostavljenih planova za rad s mladima i izvještaja o realizovanim projektima i utrošenim sredstvima.

U kontekstu najavljenog projekta Islamske zajednice za predstojeću 2019. godinu, borba protiv kocke, razgovaralo se o potencionalnim projektima Mreže mladih, te usaglasilo da jedinstven projekat na svim nivoima bude istraživačko edukativni projekat o sportskim kladionicama na njihovom području.

Istaknuta je potreba organizovanje susreta Mreže mladih na nivou muftijstava i mešihata u cilju upoznavanja sa planom i programom za rad s mladima, ciljevima i zadacima uspostavljanja Mreže mladih, iskustvima Mreže mladih na nivou muftijstva, medžlisa i džemata, te educiranja koordinatora medžlisa i džemata za osmišljavanje i realizovanje konkretnih projekata. U cilju efikasnijeg planiranja i izvještavanja o projektima Mreže mladih usaglašeni su jedinstveni obrasci za te potrebe.

Radni sastanak je od strane prisutnih ocijenjen kao veoma konstruktivan i koristan, te konstatovano da su dva radna sastanka tokom godine dovoljna, uz prijedlog da se jedan po mogućnosti održava van Sarajeva.

(islamskazajednica.ba)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB