Logo
Print this page

Dodijeljeni certifikati polaznicima obuke o životnoj podršci kod djece

, Published in Društvo

Polaznicima obuke "Osnovna životna podrška kod djece i tretman povreda" danas su u Sarajevu dodijeljeni certifikati, javlja Anadolu Agency (AA). Obuku su organizovali Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, koordinator TIKA-e Omer Faruk Alimci i predavači iz Turske.

Cilj je obučiti kadar koji će dugoročno služiti u području medicinske pomoći. Tokom četverodnevne obuke učestvovalo je i pet ljekara pedijatara, koji rade u različitim bolnicama u Turskoj.

Ambasador Koc je naglasio da je program obuke dobar primjer međusobne saradnje. Prema njegovim riječima, sve blisko zanima program podrške koji se tiče djece jer je u našim rukama njihova zdrava budućnost i život.

Solak je izjavio da Turska i TIKA sa projektima koji se realizuju u Bosni i Hercegovini pruža značajan doprinos. Prof. dr. Murat Duman sa Medicinskog fakulteta u Turskoj, izjavio je danas da su tokom četiri dana pokušavali dati obuku za životnu podršku djeci.

-Prva dva dana smo obučavali ekipe civilne zaštite. Tokom vikenda ćemo ljekarima ovdje dati obuku iz reanimacije - pojasnio je Duman.

Podsjetio je da je obuku pohađala 21 osoba iz civilne zaštite, a da će na obuci za ljekare učestvovati 28 osoba.

-Radimo dvodnevni kurs sa teoretskim predavanjima i praktičnim primjenama - dodao je Duman.

(Anadolija)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB