Logo
Print this page

Hatma i sjećanje na muderise Ahmed-ef Bureka i Muhameda-ef Hazimu Tuliću

, Published in Društvo Featured

Gazi Husrev-begova medresa u saradnji sa Upravom za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice priredila je prigodno sjećanje na direktore medrese Ahmeda Bureka i Muhameda Hazima Tulića. Hatma dovu povodom 70 i 50 godina od njihovih preseljenja proučio je direktor Gazi Husrev-begove medrese hafiz Mensur Malkić.

O rahmetli Ahmedu Bureku i Muhamedu Hazimu Tuliću govorili su dr. Ismet Bušatlić, dr. Ferid Dautović, dr. Ahmed Kico i profesor Mirzet Hamzić.

Da se radi o primjerima pismenosti Bošnjaka koja seže u daleku prošlost te da su prije 110 godina u Istanbulu završavali visoke škole, podsjetio je dr. Kico. Istakao je da su "takve činjenice posebno važne za sve nas".

Dr. Ferid Dautović je u svom izlaganju takođe izdvojio jedan segment biografije Ahmeda Bureka:

Predavanju dove i prigodnom sjećanju u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese pored članova i prijatelja porodica Tulić i Burek, prisustvovali su i predsjednici uprava Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te profesori i učenici medrese.

Sjećanje na dvojicu velikana koji su svojim djelom, svaki na svoj način, nesumnjivo obilježili vrijeme u kojem su živjeli i bili svjedoci bremenitih vremena za ovaj prostor i bošnjački narod. Doživjeli su razlilčite sisteme, školovali se u različitim krajevima svijeta, kao muderisi predavali su različite predmete a spajala ih je ista misija: širenje znanja, nauke i kroz nju očuvanje identiteta muslimana ovoga područja. Oni su to svojim radom i djelom svjedočili i potvrdili. Obojica su bili direktori Gazi Husrev-begove medrese. Ahmed Burek u periodu od 1938. do 1947. godine a Muhamed Hazim Tulić od 1964. do 1968. godine.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB