Logo
Print this page

Na području ZDK-a svi putevi prohodni, počela sanacija šteta od poplava

, Published in Društvo

Svi putevi u Zeničko-dobojskom kantonu, koji su bili zatvoreni zbog poplava ili klizišta, od sinoć su ponovo prohodni - potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK Džavid Aličić.

Posljednji su, tokom noći, za promet otvoreni regionalni put Maglaj - Zavidovići te lokalni put prema selu Orahovica, na području Grada Zenica, gdje su poplave i izazvale najviše problema i šteta.

-Put prema Orahovici bio je zatvoren zbog potopljenog podvožnjaka u naselju Nemila, ali i on je nakon pada vodostaja Bosne sada otvoren. Bosna je jutros, prema posljednjem mjerenju u Zenici, na nivou od tačno 2,5 metra. U nedjelju ujutro je bila na 3,2 metra, a u 21 sat na kritičnih pet metara - ističe Aličić.

Navodi da je, nakon što je jučerašnji dan protekao u sanaciji oštećenih putnih pravaca, danas akcenat na sanaciji privatnih imanja. Intenzivno se danas radi i na pročišćavanju kanala i zapušenih odvoda, ali i na njihovom proširenju.

-Na svu sreću, za razliku od poplava 2014. godine, ovog puta definitivno nisu direktno bili ugroženi životi ljudi. Imali smo 14 izmještenih porodica u Zenici, ali oni su se izmještali ili u blizini svojih domova ili su ostajali u svojim kućama i prelazili na više spratove, ali definitivno ljudi nisu bili ugroženi. Nije bilo potrebe za osiguranjem smještaja - ističe Aličić.

Komisija za procjenu šteta općine Kakanj, kazao je, već je počela s radom, a danas ili sutra će s radom početi i gradska komisija u Zenici.

-Građani će dobiti rok od sedam dana od proglašenja elementarne nepogode, a koji teče od nedjelje, 3. februara, da prijave nastale štete na svojoj imovini - navodi Aličić.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB