Logo
Print this page

Amor Mašović: Ne želim da moja djeca sutra rade, ono što ja radim danas (AUDIO)

, Published in Društvo Featured

Više od hiljadu masovnih grobnica otkriveno je u BiH, nakon agresije. Područja s najviše masovnih grobnica su Krajina i Istočna Bosna s posebnim akcentom na opštine Prijedor, Sanski Most, Ključ, Foča, Rogatica, Vlasenica, Višegrad, Bratunac, Srebrenica. Prema riječima Amora Mašovića, gotovo da nema opštine gdje su vladale snage RS-a, a da nema masovnih grobnica.

Posebno je istakao činjenicu da nije poznato da se bilo gdje u svijetu desio slučaj prekopavanja i raznošenje tijela ubijenih u više različitih grobnica, kao što se to dešavalo u BiH.

Ističe i da je poseban problem to što nastavni program ne predviđa izučavanje novije historije u BiH. To je bio motiv da svog maloljetnog sina odvede na lokaciju masovne grobnice. Neposredni povod bila je odluka Međunarodne zajednice koja je počela intervenisati u udžbenicima historije i dala instrukciju da se dio najnoviji historije zanemari i da rijeka Drina može biti samo zelena, a ne crvena od krvi.

Prema njegovim riječima pojavio se strah da bi se moglo desiti da sutra njegova djeca rade ono što on radi danas i da to traje tako dugo:

„Tad sam rekao sinu, ti ćeš odgovarati onako kako piše, a sa mnom ćeš otići na neka mjesta. On je proveo dva sata na dnu Jame Lisac u općini Bosanska Krupa. Zna o čemu se tu radi i nikakva škola njemu više ne treba za ono što je vidio svojim očima. On sad zna, ono što ja nisam znao.„ – naglašava Mašović.

Od oko 30 hiljada nestalih osoba, još uvijek se traga za oko 7000 ubijenih. Većinu, tačnije 85 posto dosada pronađenih, čine Bošnjaci.

Amor Mašović, čovjek koji više od dvadeset godina otkriva masovne grobnice i traga za žrtvama genocida i zločina u Bosni i Hercegovini, trenutno je predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Radijski portret uređuje i vodi Amela Jordamović.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB