Logo
Print this page

Međunarodna naučna konferencija “Religija i društvo u 21. stoljeću”

, Published in Društvo Featured

Danas u Tuzli počinje dvodnevna međunarodna naučna konferencija “Religija i društvo u 21. stoljeću”. Konferenciju organizuje Institut za društvena i religijska istraživanja u saradnji s Upravom za obrazovanje i nauku IZ-e u BiH.

Nakon svečanog otvorenja naučne konferencije programom je predviđena promocija knjiga Daniela Bučana u ponedjeljak, 22. aprila 2019. godine, Hotel Mellain, u 18:30 sati.

Na konferenciji će u utorak (23. april 2019. godine) u hotelu Dorrah, od 9:30 do 17 sati svoje referate izlagati 20 istraživača, naučnih radnika i univerzitetskih profesora iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Obnova religije koja se dogodila krajem prošlog stoljeća pokazala je neutemeljenim predviđanja o definitivnom kraju “svetog” i njegovom utjecaju u društvu. Nameće se pitanje, da li će povratak religioznosti u javni život donijeti dobrobit čovječanstvu ili će dovesti do porasta netolerancije u multireligijskom društvu. S toga, ova konferencija ima za cilj da se kroz propitivanje uloge i značaja religije doprinese afirmiranju znanstvenog pristupa i snažnijem zasnivanju ideje pluralizma i međureligijskog dijaloga između pripadnika različitih etničkih, nacionalnih i konfesionalnih zajednica u Bosni i Hercegovini i regionu, navodi se u najavi konferencije.

Pored organizatora Instituta za društvena i religijska istraživanja, Centra za kulturu i edukaciju – Logos i Filozofskog fakulteta u Tuzli, međunarodnu naučnu konferenciju su podržali: Konrad Adenauer Stiftung, Uprava za obrazovanje i nauku IZ-e u BiH, Muftijstvo tuzlansko, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Općina Tuzla i BH Telecom.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB