Logo
Print this page

U Sarajevu u srijedu počinje višednevni samit o preživjelim traumama

, Published in Društvo Featured

Drugi međunarodni ženski samit o kulturu neubijanja koji će biti posvećen ženama i ratnim traumama posebno transgeneracijskim traumama žene, ali i ljudskim pravima i dostizanju pravde, bit će upriličen u Sarajevu od 19. do 23. juna.

Skup koji će okupiti relevantne aktere o ovoj temi iz nekoliko zemalja, od predstavnika nevladinih udruženja do istraživača i profesora, organizirat će Međunarodna organizacija "Kolo: Women’s Cross Cultural Collaboration".

Konferenciju podržavaju Internacionalni univerzitet Sarajevo, Državni univerzitet Southern Connecticut, Bosansko-američki institut za istraživanje zločina genocida, Globalni Centar za neubijanje, međunarodna organizacija "Žene za žene" i Fondacija CURE.

Samit će okupiti međunarodne lidere iz cijelog svijeta kako bi podijelili svoj rad i znanja u vezi sa ženama s postkonfliktnom i međugeneracijskom traumom, ljudskim pravima, ženskim pravima, genocidom i restorativnom pravdom.

Osnivačica Međunarodne organizacije "Kolo: Women’s Cross Cultural Collaboration" Danica Anderson, koja je ujedno i ekspertica u suočavanju s traumom, kazala je da ukoliko majka preživljava traumu ta trauma predstavlja značajnu prepreku budućim generacijama jer je međugeneracijska trauma psihobiološka.

Posljednji dan samita bit će posvećen upravo postizanju pravde te izazovima i postignućima u tom smislu u BiH, potvrdio je Feni profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut, te član Upravnog odbora na Univerzitetu Yale David Pettigrew.

Pojasnio je da će učesnici ovog panela koji uključuju međunarodne naučnike, aktiviste i studente, govoriti o poricanju genocida, slavljenju osuđenih ratnih zločinaca, prijetnje secesijom, nemogućnosti postavljanja memorijala i spomenika za ubijene, ali i o manjku podrške za preživjele žrtve.

Konferencija nastoji podići svijest o ovim pitanjima, razviti strategije za rješavanje prepreka iscjeljivanju i restorativnoj pravdi u Bosni i Hercegovini, te olakšati umrežavanje i saradnju među međunarodnim organizacijama u postizanju tih ciljeva.

Nakon okončanja višednevne konferencije 24. juna planirana je posjeta Srebrenici.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB