Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Obilježena 20. godišnjica mature prve generacije Prve bošnjačke gimnazije

, Published in Društvo

Dvadeset godina nakon što je napustila školske klupe, prva generacija učenika Prve bošnjačke gimnazije(PBG) u Sarajevu je u srijedu, 19.06.2019. g. organizovala svečanost i proslavu ovoga jubileja. Želja organizatora bila je da se učenici prve generacije ponovo okupe na jednom mjestu i u isto vrijeme podijele radost ponovnog susreta, sa nekima možda čak i prvi put nakon izlaska iz školskih klupa. Školski dani, bezbrižni i sretni, prepuni su lijepih i dragih uspomena i ovim susretom želja je bila barem neke od njih skupa evocirati.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 9. marta 1995. godine imenovao profesoricu matematike Lejlu Akšamiju za direktoricu škole u osnivanju i predsjednicu Matičarske komisije, čiji su ostali članovi bili: Mehmedalija Hadžić, prof.dr. Mujo Slatina, prof.dr. HašimMuminović, prof. dr. Enes Duraković, prof. dr. Muharem Avdispahić i prof.dr. Safet Halilović. Članovi prvog Upravnog odbora Prve bošnjačke gimnazije bili su: predsjednik Mehmedalija Hadžić, te članoviHasib Muftić, Dženana Zlatar, Jusuf Žiga, HašimMuminović, AtijaFako i MukeremaNumić.

„Sedamdeset petero djevojčica i dječaka polagalo je prijemni ispit za upis u prvi razred novoosnovane Gimnazije, dok je u isto vrijeme, nepunih stotinu metara dalje na tržnici Markale agresorska granata ubila 68 i ranila 88 građana Sarajeva“, prisjetila se Lejla Akšamija, prva direktorica Gimnazije, dodavši:

„I danas se ponekad pitam šta je kod 75 četrnaestogodišnjakabilo odlučujuće da upišu baš Prvu bošnjačku gimnaziju, pored 6 vrlo dobrih sarajevskih gimnazija!Moje jedino objašnjenje je da su ličili na one avanturiste koji su je i osnovali, iz inata uambijentu beznađa, agresorske mržnje, granatiranja i embarga i dali joj ime koje će jeobavezivati da bude najbolja, a vrlo brzo imeđunarodna Cambridgeškola.Kao što se bruseći, pažljivo i precizno, iz dijamanta dobiva briljant, tako smo mi „izbrusili“obrazovni procesu ovoj gimnaziji, zahvaljujući svom dugogodišnjemiskustvu, nadilazećilične ambicije i interese, a istovremeno postavljajući visoke standarde, kako učenicima tako injenim uposlenicima.Predali smo je nekim našim učenicima u nadi da će taj briljant pažljivo čuvati.“-poručila je Akšamija.

Prisutnim učenicima, zvanicama i gostima obratila se prof. dr. Almasa Odžak, najbolja učenica prve generacije kazavši:
"Lajtmotiv našeg školovanja bio je moto gimnazije Natječite se u dobru. Nešto što krasi taj moto je vrlo jednostavna formulacija, ali i poruka koja je jako duboka, izvanvremenska i izvanprostorna. Upravo zato, sigurna sam da je to i moto života svih nas, maturanata Prve bošnjačke gimnazije.Posebno značenje taj moto imao je u periodu kada smo mi upisivali i pohađali gimnaziju, u vremenu kada je naša domovina bila pod strašnom agresijom, u opkoljenom Sarajevu... Mnogo toga nije bilo dobro, a mi smo odlučili da se borimo protiv toga znanjem, naši profesori su nam nesebično pomagali u tome i odgajali nas da budemo prije svega dobri ljudi, da koristimo znanje samo u svrhu dobra, da uvijek i samo činimo dobro... Veliko hvala im za to.“– kazala je Almasa Odžak, koja je danas doktor matematičkih nauka, profesorica na Prirodno-matematskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Domaćin i voditelj programa je bio učenik prve generacije Nihad Sladić, a sadržaj je dodatno obogaćen nastupom hora i orkestra Prve bošnjačke gimnazije.

Zvanicama i gostima su se obratile i razrednice prvih generacija Dženana Zlatar i MukeremaNumić, prof. Mehmedalija Hadžić i dr. Mustafa ef. Cerić.

„Predsjedniku Aliji Izetbegoviću sam jednom prilikom rekao, od svih projekata koji su napravljeni i realizovani – Prva bošnjačka gimnazija će biti vaše najveće i najznačajnije naslijeđe“ – prisjetio se dr. Mustafa ef. Cerić, za čijeg je mandata kao reis-ul-uleme Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini škola i osnovana.

Tokom svečanog programa prisutni su se prisjetili i preminulih članova kolektiva Prve bošnjačke gimnazije. Posebno emotivno je bilo čitanje pisma učenika svojojrhm. razrednici Azri Kamenjašević koje je u ime svog odjeljenja pročitala učenica prve generacije Edina Šećović Omeragić.

Današnja direktorica Naida HotaMuminović također je bivša učenica Prve bošnjačke gimnazije, koja je na svečanosti istakla:
„Diplomu Prve bošnjačke gimnazije do sada je ponijelo više od 2.100 alumnista. U toku njihovog četverogodišnjeg školovanja nastojali smo ih potaknuti da budu izvrsni u onome za šta pokazuju talenta. Istovremeno smo ih učili da promatraju svijet oko sebe i da svoju izvrsnost povezuju sa pitanjima općeg dobra kojima treba posvetiti pažnju. Ponosni smo na naše alumniste, jer znamo da, ma gdje da su, daju specifičnu težinu svemu čime se bave.“

Doc. dr. Kenan Čaklovica, jedan od učenika prve generacije danas je docent na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koji je podsjetio i na nedavno održanu Skupštinu Udruženja Alumnista Prve bošnjačke gimnazije:
„Kao jedan od primarnih kratkoročnih ciljeva Udruženja postavljeno je ažuriranje baze podataka i kontakata svih učenika naše Gimnazije. Pozivam ovom prilikom sve generacije Prve bošnjačke gimnazije da izdvoje par minuta vremena i putem online aplikacije: https://alumni.pbg.ba unesu svoje podatke, kako bi zadržalivezu sa školom i svojim kolegama i bili dio projekata koje Udruženje planira realizovati u narednom periodu, za dobrobit budućih generacija u našoj domovini Bosni i Hercegovini.“

 

Rate this item
(0 votes)