Logo
Print this page

Obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka u Kalinoviku

, Published in Društvo Featured

Povodom obilježavanja 27. godišnjice od stradanja Bošnjaka u Kalinoviku, porodice ubijenih i nestalih kao i preživjeli Bošnjaci logoraši kalinovačkih logora će u nedjelju, 23. juna, obići sva mjesta ubistva i logore na području općine Kalinovik i u fočanskom naselju Miljevina.

Predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik „Istina-Kalinovik '92“ Samir Vranović je kazao Feni da su na području općine Kalinovik u periodu agresije odvedene i ubijene 122 osobe bošnjačke nacionalnosti. Još uvjek se traga za 42 osobe koji ma se gubi svaki trag.

Programom obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka u Kalinoviku predviđeno je polaganje cvijeća ubijenim logorašima na prijevoju Rogoj, zatim ispred Osnovne škole Kalinovik, koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca.

Vranović kaže da je u logoru ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano i mučeno.

Po njegovim riječima, bit će proučena dova šehidima i položeno cvijeće ispred zloglasnog logora Barutni magacin u selu Jelašca iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca, kao i kod štale Tuzlaka u selu Ratine gdje je ubijeno 25 muškaraca, a potom tijela spaljena.

- Posljednja lokacija je Tuneli Miljevina, gdje je ubijeno 37 muškaraca, a poslije likvidacije tijela su iskomadana i zatrpana kamenjem s okolnih brda iznad rijeke Bistrice - navodi Vranović.

Dodaje da su prisustvo na ovogodišnjem obilježavanju najavili prestavnici svih nivoa vlasti u BiH, te prestavnici nevladinih organizacija i vjerske zajednice.

Vranović napominje da porodice ubijenih ovu godišnjicu obilježavaju s velikim razočarenjem u Tužilaštvo BiH i Sud BiH „zato što je došlo do velikog zastoja u procesuiranju preostalih ratnih zločinaca i dozvoljavanju političkim neistomišljenicima da se mješaju u rad pravosudnih institucija“.

Takođe su ogorčeni što se konstantno ponižavaju članovi porodica ubijenih i nestalih od strane vlasti općine u Kalinoviku i entiteta Republika Srpska.

- Samim činom pravnog nasilja, davanja odobrenja za postavljanja murala i spomenika presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i negiranju svih zločina koji su se desili u proteklom ratu u Kalinoviku i okolnim općinama je ponovljeni zločin nad istim narodom - ističe Vranović.

Napomenuo je da će za one koji su zainteresirani da prisustvuju obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka u Kalinoviku biti obezbjeđen prijevoz u nedjelju, 23. juna, u 08.00 sati s Terminala Ilidža Sarajevo.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB