Logo
Print this page

Sedam bivših zeničkih boraca krenuli pješke u Srebrenicu

, Published in Društvo Featured

Sedmerica bivših pripadnika zeničkih ratnih jedinica krenuli su danas sa platoa ispred spomen obilježja "Kameni spavač" na oko 270 kilometara dug put do Nezuka, gdje će se u ponedjeljak, 8. jula, s ostalim učesnicima priključiti ovogodišnjem Maršu mira „Srebrenica 2019“.

Zeničani već tradicionalno, 13. godinu zaredom, organizovano pješače do Memorijalnog centra u Potočarima, putem kojim su se preživjeli nakon pada zaštićenih UN enklava Srebrenica i Žepa u julu 1995. godine izvlačili na slobodnu teritoriju te neki od njih stigli i u Zenicu.

- Ovo je 13. put da ću sudjelovati u Maršu mira, a deseti put idem pješice iz Zenice - kaže 61- godišnji Mehmed Karić, koji je najstariji učesnik i vođa te zeničke grupe, koja ove godine nije brojna kao ranijih godina.

On dodaje kako će pješačiti preko Pepelara, gdje će večeras prvi put i zanoćiti, zatim Mahoja, Hadžića, Seone, Orahovice, Lukavca, Kiseljaka, Tuzle, Seljublja i Nezuka, gdje bi u nedjelju, 7. jula, trebali stići oko 12 sati.

- U ponedjeljak ćemo se priključiti koloni koja kreće na trodnevni Marš mira prema Srebrenici - kaže Karić, koji dodaje da su ove godine učesnici pohod organizirali vlastitim sredstvima.

U nedjelju će put Nezuka automobilima krenuti još 12 Zeničana, koji će se priključiti koloni za Potočare.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB