Logo
Print this page

Zajednička ikrar dova hadžijama Mostarskog muftijstva

, Published in Društvo Featured

Informativno edukativni seminar za buduće hadžije s područja Mostarskog muftijstva Ured za hadž i umru Rijaseta IZ-e u BiH jučer je organizirao i u Mostaru. Hadž će s ovog područja ako Bogda obaviti 48 vjernika i vjernica. Budućim hadžijama obratili su se Sadžid ef. Ramić, Asmir Neimarlija, vođa ljekarskog tima Muhamed Temin, njihov hadžski vodič Nihad ef. Ahmetović i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Dino ef. Maksumić.

S budnom pažnjom i ushićenjem hadžije su pratile osnovne upute o šerijatsko pravnim propisima, tehničkim okolnostima putovanja i preporuke o očuvanju zdravlja. Obavljanje hadža je posebna vrsta ibdeta kroz koju Uzvišeni Stvoritelj ukazuje čast hadžijama jer će imati priliku posjetiti sveta mjesta Božiju kuću Bejtulah, brdo milosti Arefat, mjesta na kojima je boravio posljednji Božiji Poslanik Muhamed a.s., odnosno mjesta o kojima govori i Kur'an.

„ Sve naše aktivnosti na organizaciji hadža imaju za cilj omogućiti našim hadžijama ambijent da propisno i najbolji mogući način izvrše obrede, da im učinimo boravak u Meki i Medini što lakšim kako bi se i u onim slobodnim terminima mogli upotpunosti posvetiti ibadetu, jer jedan namaz u Medini vredniji je od 1000 namaza na drugom mjestu, a namaz kod Kabe kao 100 000 namaza“, istaknuto je na seminaru.

Ured za hadž i umru još uvijek nije izradio detaljan plan putovanja. Utvrđeni su samo datumi polaska iz Bosne i Hercegovine 29. 30. 31 jula i 1. avgusta. Zajednička ikrar dova za hadžije s području Muftijstva bit će proučena u petak 26.7. u džamiji „Bosanski mudžahidi“ u Univerzitetsko sportsko rekreativnom centru „Midhat Hujdur Hujka“.

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB