Logo
Print this page

Održan turnir 'Košarkom za toleranciju' koji promovira i uvažava različitosti

, Published in Magazin Featured

Četvrto izdanje turnira u uličnoj košarci pod nazivom "Košarkom za toleranciju" čiji je cilj promoviranje i uvažavanje različitosti te širenje kulture mira održano je u nedjelju u Livnu.

Organizatori ovog događaja, kao i ranijih godina, bili su livanjska Koalicija za borbu protiv mržnje "Uvažavanje" i Ženski Košarkaški klub Livno, uz podršku Misije OESS-a u BiH - Terenski ured Drvar.

Kako su priopćili organizatori, uz domaćine, program su sadržajno, sportski i duhovno obogatili i mladi iz Drvara i Glamoča koji su promovirali uvažavanje različitosti, kulturu mira, sport i humanost.

"Pobijedila je mladost koja je prevazišla razlike, granice i ljudsku uskogrudnost jer turnir već treću godinu zaredom ima humanitarnu notu. Međutim, pehar je ipak bio rezerviran za one koje su nadigrale ostale ekipe, a to su Livanjke", kazali su iz Koalicije "Uvažavanje".

Ove godine svoje kolegice dolaskom i igranjem pojačale su i muške kolege iz Drvara i Livna, a u bacanju trica ogledali su se i njihovi treneri.

Prijateljstvo, druženje i zajednički humanitarni rad nastavile su i dvije žene koje su ove godine dobile Večernjakov pečat za međureligijsku suradnju, č.s. Blanka Jeličić, odrasla kraj Vinkovaca a dio rata provela u opkoljenom Sarajevu, i mualima Šejla Mujić Kevrić, podrijetlom iz Bratunca iz kojeg je otišla za vrijeme rata. I upravo ih je turnir "Košarkom za toleranciju" spojio 2017. godine te je i to jedan od razloga što Udruženje žena MIZ Livno i Vinkovska Marijanska mladež na njemu redovito sudjeluju.

Vrijedne ženske ruke napravile su kolače, na licu mjesta pekle su se palačinke, a građani su simboličnom kupnjom slastice i ubacivanjem donacija u za to pripremljene kutije, pomogli organizatorima u prikupljanju sredstava za uređenje prilaza obiteljskoj kući sestre i brata Budić, Ane i Ivana, koji su oboljeli od multiple skleroze. Asfaltiranje pristupnog puta umnogome će olakšati samohranoj majci Blaženki izvoženje invalidskih kolica do ceste, kao i pristup vozilu hitne pomoći, istaknuli su organizatori.

Naveli su kako je zahvaljujući dobrim ljudima prikupljeno 1.997,60 maraka, tako da će Koalicija "Uvažavanje" moći nabaviti i potreban materijal za izgradnju i postavljanje rukohvata što će, sukladno dogovoru s ravnateljem livanjske SSŠ Sašom Grabovcem, uraditi učenici uz pomoć svojih nastavnika.

Istoga dana u popodnevnim satima za košarkašice i košarkaše iz tri grada održano je i zanimljivo predavanje na temu "Grafiti – od ulične umjetnosti do kaznenog djela", a mladi sportaši mogli su se upoznati i s projektom "Supergrađanke/i" u sklopu kojega djeluje i Koalicija "Uvažavanje".

Kaolicija je program upotpunila i radionicom na temu "Predrasude i izgradnja mira" za mlade u Livnu koju je moderirao Dalmir Mišković.

Sve navedene aktivnosti podržala je Misija OESS u BiH.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB