Logo
Print this page

Otvorena izložba slika 'Cvijet od kamena' mostarskog umjetnika Tarika Trbonje

, Published in Magazin

Izložba slika rađenih u tehnici ulje na platnu mladog akademskog slikara, mostarskog umjetnika Tarika Trbonje "Cvijet od kamena" otvorena je u ponedjeljak navečer u Centru za kulturu Mostar, saopšteno je iz Mostarskog ljeta.

Na otvaranju izložbe govorio je povjesničar umjetnosti Zlatko Zvonić koji je, uz ostalo, kazao kako slike predstavljene na izložbi pokazuju autorov senzibilitet i njegovu viziju uživanja u čistoj Hercegovini koje danas nemamo.

"Tarik nije ekspresivan, nije apstraktan ili se tu još nije probao, on je smirujući. Krš, kamenjar, rijeka, jezero, nebo južnih bosanskohercegovačkih gradova i neremećenje prostora, to je odlika Tarikovih slika", kaže Zvonić.

Ovdje se također potvrđuje kako je Mostar, bez obzira sve poteškoće i probleme s kojima se suočava, sačuvao epitet grada slikara i kako nema bojazni o iščeznuću ili padu ove grane umjetničkog stvaralaštva koja je proslavila Mostar, uzdižući ga na nivo velikih kulturnih centara, stoji u saopštenju.

Organizator ove izložbe koja je otvorena u sklopu "Mostarskog ljeta 2019." je Muzej Hercegovine Mostar, a izložba će biti postavljena narednih 10 dana.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB