Logo
Print this page

Počasni konzul BiH u Turskoj: Moji potomci neće zaboraviti svoju zemlju

, Published in Društvo Featured

Delegacija Hokejaškog saveza Bosne i Hercegovine, koja boravi u Izmiru zbog prvog nastupa nacionalnog tima na Svjetskom prvenstvu Divizije III, posjetila je počasnog generalnog konzula BiH u Republici Turskoj Ahmeta Kemala Baysaka.

Baysak, bivši je načelnik jedne od izmirskih općina, porijeklom je iz Hercegovine, a njegova je porodica u Tursku emigrirala odmah nakon Berlinskog kongresa 1878. godine. Osamdesetdvogodišnji Baysak četvrta je generacije porodice Grebo, a premda nikad nije živio u Bosni i Hercegovini, dobro govori bosanski jezik.

Kako tvrde čelnici HS BiH, prosto je nevjerovatno kakvom energijom zrači. Od prvog dana boravka bh. ekspedicije u gradu na obalama Egejskog mora, počasni konzul ne napušta popularne „Ledene zmajeve“ koji u Izmiru skupljaju dragocjene minute protiv mnogo snažnijih i uigranijih protivnika pripremajući put za generacije budućih hokejaša.

Baysak ističe kako ovih dana nijednom Bosancu i Hercegovcu ne smije ništa faliti za vrijeme boravka u Izmiru. On i tim njegovih saradnika non-stop su na usluzi bh. timu.

Inače, Baysak je vlasnik nekoliko preduzeća u kojima se broj zaposlenih mjeri hiljadama. Počasni je građanin Sarajeva, Bihaća i Goražda.

''Moja porodica porijeklom je iz Ljubinja. Godine 1878. doselili su ovdje. Bosanski jezik i bosanska kultura ovdje se njeguju generacijama. I moji potomci neće zaboraviti zemlju svog porijekla'', istakao je Ahmet Kemal Baysak.

Dodaje da postoje tri loze na njegovom porodičnom stablu. Radi se o porodici Grebo, u Mostaru, Sarajevu i Izmiru.

''Svake godine sam u Bosni i Hercegovini najmanje dvaput. Redovno dolazim u Srebrenicu gdje obilježavamo godišnjicu genocida, posjećujem i Ajvatovicu. Sjećam se da smo u Prusac nekada dolazili pješice, a sad već postoji asfaltiran put. Cijeli svoj život sam na ovaj ili onaj način u kontaktu s Bosancima i Hercegovcima i tako će biti i sa generacijama Baysaka koje dolaze'', naglašava počasni generalni konzul BiH u Turskoj.

Oduševljen susretom bio je i predsjednik Hokejaškog saveza Bosne i Hercegovine Senad Zaimović. On je po ko zna koji put naglasio da nikakav rezultatski imperativ nije postavljen pred ovaj mladi tim. Priznaje da bi bilo lijepo postići gol prilikom prvog nastupa na SP.

''Nemamo baš nikakav imperativ. Bez leda i ledene dvorane, uspjeh je i klizati. Stoga, ovo je premijerno učešće rezultatski nebitno, ali je sistemski izuzetno važno jer ćemo ovako pokazati da postojimo. Osim toga, dolazak je vrijedio prijateljstva i druženja s konzulom Baysakom. Hvala mu za sve što ja za delegaciju učinio u ovih nekoliko dana. Ponosni smo jer je hokejaška zajednica od ovog aprila bogatija za još jednog važnog člana'', kazao je prvi čovjek kuće bh. hokeja.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB