Logo
Print this page

"Svi smo mi na istom brodu": Podijeljeno više od 1.000 porcija ašure

, Published in Društvo Featured
"Svi smo mi na istom brodu": Podijeljeno više od 1.000 porcija ašure AA

Pod sloganom "Svi smo mi na istom brodu", ispred Narodne kuhinje "Stari Grad" u Sarajevu danas je podijeljeno više od 1.000 porcija ašure, a riječ je aktivnosti koju je finansirao turski Crveni polumjesec (Kizilay) u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnik turskog Crvenog polumjeseca u BiH Suat Sokullu istakao je kako Crveni polumjesec ove godine prvi put, u saradnji s Narodnom kuhinjom "Stari grad", organizuje podjelu ašure te je izrazio želju da ovo postane tradicija.

Kako je naglasio, Kizilay je obezbijedio ašuru za više od hiljadu građana, a plan je da se naredne godine ašura podijeli mnogo većem broju.

Upraviteljica Narodne kuhinje Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, podsjetila je kako kuhinja ima veoma dobru saradnju s Crvenim polumjesecom, posebno tokom ramazana i Kurban-bajrama, a riječ je, kako je kazala, o organizaciji koja brine o korisnicima kuhinje.

"Danas smo pripremili 1.023 porcije ašure za korisnike kuhinje, ali svakako i za ostale građane Sarajeva koji danas prođu ispred kuhinje", kazala je Šeta.

Ocijenila je veoma značajnom parolu ovog događaja "Svi smo mi na istom brodu"

"To je dan kad smo svi zajedno, nema veze ko si, šta si ili koje si vjere. Važno je da oni koji malo više imaju dijele s onima koji imaju malo manje. Danas je dan kada sve dijelimo i kada pomažemo siromašne", pojasnila je Šeta.

Obzirom da se ašura pravi od različitih vrsta voća, orašastih plodova i žitarica, a svako pravi prema vlastitom izboru, na pitanje koji su sastojci njene ašure, Šeta je kazala kako ona u ašuri spoji istok i zapad. 

"Imam sve orašaste plodove, imam različito voće, od narandže, banane, smokve, zatim graha, geršla, dakle u ašuri imam istok i zapad. Mogu i maline, kupine, narandže", poručila je Šeta, u čijoj kuhinji se na dnevnoj bazi pravi više od hiljadu obroka za najugroženije građane.

Podjeli ašure ispred kuhinje prisustvovali su i brojni predstavnici drugih bh. i turskih organizacija.

Deseti dan hidžretskog mjeseca muharrema naziva se Danom Ašure, a ovaj dan se spravlja i posebno jelo ašura (na arapskom deset). Simbolika ašure se vezuje za poslanika Nuha a.s. a riječ je o specifičnom jelu koje se pripremilo kada je Nuhova lađa pristala na kopno nakon velikog potopa.

Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s lađe su u tom teškom trenutku zajedno skuhali jelo do ostataka namirnica i sve to međusbno nesebično podijelili.

Jelo od voća, orašastih plodova i žitarica može sadržavati do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

 
Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB