Logo
Print this page

GHB Biblioteka: Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa

, Published in Društvo Featured

Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa biće održana 16. i 17. septembra, u organizaciji  Gazi Husrev-begove biblioteke i Univerziteta u Sarajevu, a pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) Huseina ef. Kavazovića i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

"Zaštita pisanog naslijeđa je težak, mukotrpan, spor i skup posao", izjavio je danas novinarima u Sarajevu direktor Gazi Husrev-begove biblioteka Osman Lavić, najavljujući da će Koneferenciji prisutvovati stručnjci iz oblasti konzervacije i restauracije iz BiH i inostranstva.

Konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa namijenjena je, kaže, za dodatnu afirmaciju pisanog naslijeđa te biblioteke, razmjenu iskustava, a i prilika je za okupljanje struke s ciljem daljnjeg unaprjeđenja zaštite i rada na zaštiti pisanog naslijeđa.

"Biblioteka želi biti vodeća institucija. Mislim da imamo i uvjete za takvo nešto, u regiji. Zato želimo biti predvodnici i u vezi naučne valorizacije, tog dijela posla", kazao je Lavić, te spomenuo podršku UNESCO-a čiji će predstavnici prisustvovati Konferenciji, kao i državnih i institucija Islamske zajednice.

I član Organizacijskog odbora skupa profesor Ćazim Hadžimejlić navodi da se radi o značajnom skupu, koji će poruke poslati kako bh. tako i široj javnosti.

Ističe da je Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu nosilac procesa konzervacije i restauracije jer ima i najviše građe na ovim prostorima, a UNSA sa studijem konzervacije i restauracije može pružiti adekvatne uvjete da se educira kadar koji će voditi računa o pisanoj građi ali i pokretnoj kulturnoj baštini (slike, ćilimi, metal…).

- Konferencija će poslati poruku da Gazi Husrev-begova biblioteka i UNSA imaju sluha za kulturnu baštinu, pogotovo za pisanu građu koja je specifična - kazao je. Ističe stručnost kadra Gazi Husrev-begove biblioteke, u toj oblasti.

Zvanično otvorenje najavljeno je za ponedjeljak navečer, a na konferenciji će izlagati petnaest renomiranih stručnjaka iz velikog broja zemalja. Konferencija će okupiti konzervatore i restauratore zaposlene u bibliotekama, arhivima, muzejima, univerzitetima, kao i stručnjake drugih ustanova koji se bave bibliotečkom i arhivskom građom, te umjetninama na papiru i pergamentu iz različitih sredina. Svoja izlaganje će predstaviti  stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Italije, Holandije, Španije, Irske, Turske, Indije, Malezije. 

Planirano je da učesnici posjete i srodne institucije, a u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu bit će postavljena i prigodna izložba.

Gazi Husrev-begova biblioteka osnovana je 1537. godine, smatra se jednom od najstarijih javnih biblioteka u ovom dijelu Evrope. Posjeduje vrijednu bibliotečku građu, koja je podijeljena u sedam fondova. U rukopisnom fondu Gazi Husrev-begove biblioteke je ukupno 10.585 rukopisa na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku s oko 20.000 većih i manjih djela iz svih oblasti nauka koje su se izučavale u vrijeme njihovog nastanka.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB